餐厅: 翠園 (黃大仙中心北館)
资讯:

餐厅: 翠園 (黃大仙中心北館)
资讯:

去美心集团嘅翠园饮茶☕️真系间间摆设卖相点心都唔同。。去过好几间九龙分店我觉得黄大仙北馆呢间点心就最精美今日星期日虽然疫情之下😷但系全场爆满而且外面还有很多人等位👫👭👬。。肺炎想困住我在家? No way🙅🏻‍♀️。。所以一早就叫老公去等位。。好彩都唔驶等好耐。。😅由于每张枱相隔要有1.5米距离所以摆放嘅枱比较宽阔。。有限制四人以下所以就唔会有啲大家庭喺度嘈嘈闭倾计🙉🙈🙊。。睇到点心纸部份是有图片的当然我系唔会错过啦。。。整体叫咗几样点心都很满意。。特别是上汤炸粉果🥟竟然我觉得做得出色过凤城😱。。唔单止摆设精美而且汤和粉果也是热烫烫的。。那碗上汤还有浓浓的韭王味😋我们还点了一笼四色烧卖。。卖相就很好味道就普普通通啦。。好吃但系未见出色。。六样点心里面我反而最喜欢怀旧的黑芝麻卷(就是我们儿时形容为菲林筒的甜品) 起初也担心会有失望。。但上枱一吃就感觉没叫错真是吃到浓郁的芝麻味。。而且很软糯。。还可以好像菲林一样拉出一条黑色条子😆但是服务员就比较参差。。。很多女侍应做事游魂。。一条问题也要问几次🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️价钱不算便宜特别系星期日午市的点心价格偏高💰💰。。不过胜在质素真系OK。。

睇到点心纸部份是有图片的当然我系唔会错过啦

三式美点