2016-04-29
请小巴司机指路,最近火炭大排档的站叫我落,佢突然大嗌「玻璃屋落𠮶个到喇」,我完全唔知佢叫紧我,原来火炭人都叫火炭熟食市场「玻璃屋」!行近就明,因为夏天天气热,大排档开咗冷气,挂了很多厚的透明胶布阻止冷气流走,远睇真系似一个灯光火通明的玻璃箱~旧同事早到先点菜,我下坐低已经有得食:蒜茸粉丝蒸蛏子──冷气好猛,我迟到十分钟左右,碟原先热辣辣的蒸蛏子已经吹冻晒,筷子一夹,觉得面头的粉丝有点干硬化,但炸蒜好香好够味~烧乳鸽──唔知系咪又关我迟到事,乳鸽皮咬落唔脆~虾酱炒通菜──两个字:好食!炸豆腐──早听过泰源会送炒面,隔篱枱真系送炒面,但侍应大佬送咗碟炸豆腐畀我哋,咪睇佢外型又大又细鬼五马六,外皮系好脆啰,里面好嫩滑,咬落热腾腾,系四碟𩠌中最出色的一味~要加𩠌,请侍应大佬介绍,佢sell炒蟹,但我食亲蟹都整损嘴,大佬转而sell蒸白鳝,但同行有旧同事唔食鳝,最后我哋点咗避风塘炒虾。避风塘炒虾──辣椒炸蒜等配料劲香劲惹味,但很遗憾,虾肉完全唔入味,想食得有味,麻烦先啜吓虾壳,至剥虾肉食,或者直接夹炸蒜料落虾肉到一齐放入口,咁就有味嘞~冷气劲,愈食愈冻,想叫味热的、湿的嘢食,听见隔篱枱叫蚝仔粥,
旧同事早到先点菜,我下坐低已经有得食:
蒜茸粉丝蒸蛏子──冷气好猛,我迟到十分钟左右,碟原先热辣辣的蒸蛏子已经吹冻晒,筷子一夹,觉得面头的粉丝有点干硬化,但炸蒜好香好够味~ 烧乳鸽──唔知系咪又关我迟到事,乳鸽皮咬落唔脆~ 虾酱炒通菜──两个字:好食! 炸豆腐──早听过泰源会送炒面,隔篱枱真系送炒面,但 侍应大佬送咗碟炸豆腐畀我哋,咪睇佢外型又大又细鬼五马六,外皮系好脆啰,里面好嫩滑,咬落热腾腾,系四碟𩠌中最出色的一味~ 要加𩠌,请 侍应大佬介绍,佢sell炒蟹,但我食亲蟹都整损嘴,大佬转而sell蒸白鳝,但同行有旧同事唔食鳝,最后我哋点咗避风塘炒虾。 避风塘炒虾──辣椒炸蒜等配料劲香劲惹味,但很遗憾,虾肉完全唔入味,想食得有味,麻烦先啜吓虾壳,至剥虾肉食,或者直接夹炸蒜料落虾肉到一齐放入口,咁就有味嘞~
冷气劲,愈食愈冻,想叫味热的、湿的嘢食,听见隔篱枱叫蚝仔粥,我哋又叫。 蚝仔粥──真系「粥」,而唔系预期的潮式汤泡饭式。蚝仔劲多,啖啖都系,但冇应有的鲜甜味,粥底就好绵滑~
总结,下次来食,都系叫番镬气小菜好啲。你叫侍应大佬介绍,佢梗系sell海鲜,但泰源的海鲜未见很出色,坚持叫番小炒 e.g.豆豉鲮鱼油墨菜、姜葱煀桶蚝,应该会稳阵啲~