2023-07-24
15/7/2023Birthday dinner continues 同屋企人食中式嘢,想食片皮鸭,所以拣咗呢间 ‘古琴雅苑‘。 去咗湾仔呢一间分店,另外佢喺铜锣湾利舞台同埋尖沙咀都有分店。我地4个人叫咗片皮鸭(半只):初时谂住嗌一只,好彩冇,因为半只都份量好多。配上哈密瓜青瓜,会有清爽嘅感觉,唔会变到太油腻。但系本身佢个皮都唔算好油腻𠮶种。(配料任refill,但系个包鸭嘅皮,如果唔够就要令外再俾钱)师傅令外片咗几块细小的,用另外一只碟装起,侍应话呢几块系最脆嘅,点糖食。瑶柱蛋白炒饭:炒得干身,啲饭粒粒分明。虽然个样好白色,但系都好够味。小笼包:一笼六件,呢个麻麻哋。个皮太厚,入面完全冇肉汁。云吞鸡汤:因为枱面唔够位置,侍应喺出边分咗俾我哋。云吞鸡汤好喝,云吞数目多。侍应将汤渣(鸡)另外用碟上,d鸡唔会太肥又唔会太柴,点豉油食很好食另外用openrice book 位送咗个至尊小食拼盘:(menu 内价值$200的)拍青瓜、醉鸡、鸡丝粉皮等等⋯⋯⋯正常味道。 唯独系我哋全家人都唔食荀,所以完全冇掂过。卖单七百几蚊,食物不过不失,主打嘅片皮鸭都还好,未有令人觉得惊艶。环境坐得有少少迫,
Birthday dinner continues
我地4个人叫咗
小笼包:一笼六件,呢个麻麻哋。个皮太厚,入面完全冇肉汁。
卖单七百几蚊,食物不过不失,主打嘅片皮鸭都还好,未有令人觉得惊艶。环境坐得有少少迫,唔知系咪楼底有啲矮,所以都几嘈吵。同埋卫生方面可以改善下,因为一坐低已经见到枱面有蚁、食具都有少少污迹。服务嚟讲,上咗年纪嘅女待应服务很好,比较后生的男待应就冇乜记性,有啲甩漏