2012-09-01 17 浏览
半年前第一次帮衬食 lunch 时已经想试烤吞拿鱼下巴,可惜当时侍应话要预订, 残念.今日, 再一次光顾, 但系食 dinner, 终于食到嘞.星期四晚上六点半前去到, 一枱客都无, 但预约嘅枱已占据七八成.坐底餐牌都无点望就叫咗吞拿鱼味噌汤及吞拿鱼盖饭各二份,再加一份烤吞拿鱼下巴, 侍应从裤袋中取出一张纸仔, 说: 我哋已经分好咗几份不同重量的, 有 ... ... (下删一推数字)结果我哋拣咗当日 list 中, 重量算是偏大的一份 (452.5g)落完单, 吞拿鱼味噌汤 ($8) 以好快的速度下送上.数分钟过后, 吞拿鱼盖饭 ($55) 都上枱了.呢两款嘅水准仍然保持到, 但份量同上次比, 好像少咗.今餐的主角, 烤吞拿鱼下巴 ($0.4/g, $181), 系 ~30min 后终于登场.老实讲, 第一眼见到, 卖相并不吸引, 咁味道又如何呢?正所谓人不可以貌相, 食物都系 (当然并不是次次), 味道又几好㖞.首先, 因为是烤的关系, 表面的鱼肉的确系干及'鞋',但入面𠮶层的鱼肉很嫩滑, 而且鱼肉的质感亦很丰富, 加上仲有鱼汁及鱼油, 口感及味道都十分好. 推荐.怕吃鱼的朋友绝对
半年前第一次帮衬食 lunch 时已经想试烤吞拿鱼下巴,
可惜当时侍应话要预订, 残念.
今日, 再一次光顾, 但系食 dinner, 终于食到嘞.

坐底餐牌都无点望就叫咗吞拿鱼味噌汤吞拿鱼盖饭各二份,
再加一份烤吞拿鱼下巴, 侍应从裤袋中取出一张纸仔,

落完单, 吞拿鱼味噌汤 ($8) 以好快的速度下送上.
数分钟过后, 吞拿鱼盖饭 ($55) 都上枱了.
呢两款嘅水准仍然保持到, 但份量同上次比, 好像少咗.

老实讲, 第一眼见到, 卖相并不吸引, 咁味道又如何呢?

首先, 因为是烤的关系, 表面的鱼肉的确系干及'鞋',
但入面𠮶层的鱼肉很嫩滑, 而且鱼肉的质感亦很丰富,
加上仲有鱼汁及鱼油, 口感及味道都十分好. 推荐.
怕吃鱼的朋友绝对唔使惊, 皆因骨只是大条粗骨.
另外怕鱼腥的更加 no problem.
烤吞拿鱼下巴
烤吞拿鱼下巴