2018-11-29
尖沙咀好多商场都已经布置左圣诞装饰,因此今日放工就去呢边,食完饭可以行下睇下灯饰。本人系钟意食片皮鸭嘅,不过好食的真系已经谂唔起几时食过咯…今次真系有惊喜,毕竟价钱唔算贵,但质素系超班,有传统又有新式食法。是日七点,一行三人去到OTE,室内满座,幸好天气未算冻,坐室外都可接受。而室外仲有个好处,系与维港为伴。前菜桂花山药,都几入味,但我不嬲唔好花味菜式。第二碟上台系黑松露蚝仔煎蛋,蛋滑,有加黑松露炒之余,仲加左一匙松露酱喺面,啖啖都食到松露味。第三碟荷叶饭,足料,亦好吸荷叶味,不过虾米多到呢,我觉得咬到牙都软。点解我要讲一二三碟,系因为呢度真系逐碟上台…呢个系我唯一觉得要改善地方,明明附近几台都一次差唔多过上晒。当然,如果你享受食法国菜,呢度ok。最后,仲有碟鸭呢?压轴出场系半只片皮鸭。侍应好细心先上八宝盒,提我地两碟鸭应该点食:一个系鸭片,沾蓝莓酱同爆炸糖;一个鸭胸肉,沾芥末。鸭片好酥脆,冇错系「酥」呀,因为个皮已经片走左脂肪。爆炸糖效果同平时点砂糖一样,但就gimmick少少。鸭胸非常好味,肉唔奀,皮肉比例ok。好嘞,食完两碟,仲有一碟呢?我地都以为只鸭髀会后上。但等等下,唔对路,
最后,仲有碟鸭呢?压轴出场系半只片皮鸭。侍应好细心先上八宝盒,提我地两碟鸭应该点食:一个系鸭片,沾蓝莓酱同爆炸糖;一个鸭胸肉,沾芥末。鸭片好酥脆,冇错系「酥」呀,因为个皮已经片走左脂肪。爆炸糖效果同平时点砂糖一样,但就gimmick少少。鸭胸非常好味,肉唔奀,皮肉比例ok。好嘞,食完两碟,仲有一碟呢?我地都以为只鸭髀会后上。但等等下,唔对路,附近几权都上埋(仲要即席片,同睇openrice其他人鸭肉有得热住,我地又冇㖞),所以追问碟「消失的鸭髀」去左边。结果追左阵,我怀疑只髀真系唔知去左边,或者摆厨房太耐都冻晒。最后店方系补左半只鸭,冇错系半只,包括鸭皮、鸭胸、鸭髀。鸭髀系正式片皮鸭食法,但就有传统包葱、青瓜、甜酱;新式蓝莓酱、山楂条、红葱,个人觉得新式几好味,特别个山楂条,但唔够分。呢次真系漏单都嬲唔落啦…香港人系咁易上当架啦哈哈。当然,学屋企人话,佢补只髀,剩底嘅鸭片鸭胸边个要?