2013-12-20 6447 浏览
居美o既大姨妈大姨丈返港,家中长辈诚邀大姨丈一家试食君悦酒店新设只有一个月o既Teppanroom,为佢地洗尘。君悦酒店位于会展隔离,周围除咗多人去睇展览,多游客去紫荆广场观光,放工时候更推满哂上班一族,由湾仔地鐡站行去要十五至二十分钟,选择坐巴士或者的士就仲头痛,一定要预松最少半个钟,因为𠮶区到处都咁塞车,就连住港岛区o既XO仔都觉得唔就脚 。君悦酒店门外有携带住行李o既旅客,亦有多位衣著华丽o既宾客,似乎大堂o既服务生未能妥善地招待每一位贵宾,事关当晚其中一位七旬长辈到场时即向主人家投诉,诉说自己喺五星级酒店内居然冇服务生为佢带路,而且未有人能正确地指出餐厅位置,令佢迷路得不知所措,真系差啲喊咗出黎 !(虽然小插曲并唔系发生喺餐厅入面,但餐厅属酒店管理范围之内,即两者有直接关连;酒店服务出现问题,小肥亦理所当然地扣除Teppanroom一分服务分,以示不满及警惕!)每次赴会,身为晚辈o既小肥例必早到,除咗以示对主人家之尊重及礼貌之外,其实亦想借机向服务生索取餐厅资料 。据姐姐仔所讲,Teppanroom前身为鹿悦日本料理一间贵宾房,经过装修后,摇身一变,而家变成一家独立o既鐡

。据姐姐仔所讲,Teppanroom前身为鹿悦日本料理一间贵宾房,经过装修后,摇身一变,而家变成一家独立o既鐡板烧料理,起名为Teppanroom,于9月28日正式启业,当时只提供晚餐;一个月后,即10月28日,上咗轨道后,就再做埋午市鐡板烧。
Teppanroom灯光较暗,格调高雅,地方阔落,装修简单洁净,感觉一尘不染,卫生舒适。餐厅共有三位师傅,师傅们身后摆放著多款新鲜食材及餐具,同一时间最多可容纳十六位客人;座位围绕住房中一张长鐡板,每一个角度都可以睇到厨艺表演。姐姐仔介绍主厨Robert为北京人,曾花上一年时间于法国学艺,钻研调味,所以烹调出黎o既鐡板烧菜式极富法国色彩,下图为师傅特别选用o既橄榄油。
鐡板烧师傅选用之橄榄油
长辈包场宴客,当晚最少有四位后生仔女为我地房中各人服务,斟茶、递水、加酒、换碟、送上热毛巾等,服侍周到,态度亦非常诚恳有礼。小肥最感动都系佢地续一为贵客们带上围裙
,深感餐厅有文化及卫生之余,更觉服务贴身,值得小弟在此加以嘉许。务求客人们能够一一品尝大厨o既主打招牌菜,主人家早几日已经同餐厅职员写好合共九道𩠌o既餐单(餐前小食另叫);更预先编埋位,来宾只需对名入座,真系细心体贴。
鸡泡鱼干 + 枝豆:热热地o既鸡泡鱼干烟韧带甜,暖暖o既枝豆味道较清;主人家叫黎送清酒还过得去,不过要黎送香槟(当晚有坐上客只饮香槟)就好似唔系好夹
!既然大厨曾赴法国深造,小肥建议餐厅可以因应食客饮o既酒叫师傅做出不同小食去配衬,黎个food pairing。

纹甲乌贼,紫苏叶黑芝麻汁($210):以紫苏叶酱及黑芝麻汁煮制o既墨鱼味道属中辣,墨鱼粒轻轻煎过,属半生熟,质感爽口弹牙;师傅用紫苏叶酱沟入黑芝麻汁,配搭新颖,两种材料各有各香,而且浓得黎又好夹,精彩细腻
纹甲乌贼,紫苏叶黑芝麻汁($210)
日本高知蕃茄,西班牙猪肉,松果法国蘑菇,蕃茄,开心果,橄榄($165):左手边o既日本高知蕃茄本身唔会过腍,味道好够甜,一啲酸味都冇,以pine nuts及秘制酱汁舖面,整体口感非常湿润爽脆,对菜一向好反感o既XO仔居然忍唔住推介比唔食蕃茄o既妈咪食
,好味指数不言而喻!右手边o既蕃加拌portobello mushroom,混满橄榄碎及开心果仁碎,香脆得黎又够野味,送酒一流!
法国田螺,龙虾,蘑菇,龙虾油($210):小弟好少食田螺,口感同之前食𠮶味黑鱼粒差唔多,一样咁爽口;龙虾不但唔嚡、唔溜、唔干,爽得黎仲带点香脆;蘑菇入口即散发阵阵鲜香味,原来师傅喺蘑菇面涂咗层薄薄o既龙虾油,哗,犹如神来之笔,教人连声赞好
法国田螺,龙虾,蘑菇,龙虾油($210)
加那利群岛红虾,茴香酒($360):红虾用个有柄o既鐡撑仔上,既保热又美观卫生,好有谂头。师傅解说话虾头多膏,所以个汁主要用虾膏加上茴香酒调制,虽则如此,个汁一啲都唔溜,其香浓度亦冇盖过红虾本身o既鲜甜味,可称为绝配!可惜伴碟o既蒜蓉多士就唔多够热,而且比较硬
,其浓味又抢去红虾o既鲜味,XO仔建议餐厅转用普通法包,简单得黎效果会更佳。
加那利群岛红虾,茴香酒($360)
阿拉斯加鳕鱼,橄榄,白酒汁,西班牙肠,亚枝竹($165):鳕鱼肉质鲜甜幼嫩,用白酒汁煮出黎效果湿滑且唔油,以咸咸o既西班牙肠轻轻地加以点缀调味亦不失为一个好方法。小肥唯一唔钟意碟中o既artichoke同葱头,食落前者o既质感同鳕鱼𠮶个好似有少少冲突。
阿拉斯加鳕鱼,橄榄,白酒汁,西班牙肠,亚枝竹($165)
日本A5宫崎牛牛柳100g:主人家非常慷慨地预咗每人100g和牛份量
,细食o既女士们觉得太多,哈哈,小肥好自然地有多成份食,即系一个人食咗200g
!师傅根据客人不同o既要求煮出不同生熟度o既牛肉;小弟𠮶份为medium rare,肉质软腍而松,黏上芝麻及Salsa酱,香味尤其浓烈。
日本A5宫崎牛牛柳100g
鐡板炒什菜($120):炒什菜中有百合、荷兰豆、荀、蕃茄及野菌等,讲真视菜为敌人o既小肥真系唔系几识欣赏,只系觉得啲荀好爽脆,同埋啲野菌几野味。

绿茶海鲜炒饭($90):用绿茶炒饭,听落都觉得唔传统;师傅强调炒饭过程中冇落蛋,而且除咗白米之外,饭底仲沟咗啲糙米,咬落口感会丰富啲,食落又会健康啲!用绿茶同橄榄油煮制o既海鲜炒饭好够干身,白米粒加糙米粒烟烟韧韧,虽然冇落蛋去炒,但仍不失香口;捞埋面头只太阳鹌鹑蛋黎食,绿茶味清得黎增添湿润香滑,毫不油腻,令人赞叹不已
绿茶海鲜炒饭($90)
菠萝,龙舌兰酒,椰子雪糕($90):波萝为甜品之主材,碗中底层放有大大旧波萝,浸喺暖暖o既tequila汁内,中间放上一球雪糕,雪糕面再加有一块花形o既波萝片,冰火交融之际种出一朵鲜花,认真有意思
!面头𠮶片花形波萝应该系用焦糖烧制而成,好薄好脆;以tequila烹调o既汁液香甜浓郁,唔讲真系食唔出原来个汁面加入咗微量o既黑胡椒粉去调味;不过碗中o既波萝块就好似家中嫲嫲叫小弟一般,「好孙(酸),好孙(酸)」
,莫非师傅特意用啲超酸o既波萝帮助我地消化当晚丰富o既一餐
?!
菠萝,龙舌兰酒,椰子雪糕($90)
长辈请客,小肥唔好意思问埋单几钱,不过姐姐仔透露包场最低消费为HK$25,000 + 10%,所以每位都要过二千蚊架,出名悭家o既小肥听到心中当然系吓咗一跳啦
!不过客观评论,Teppanroom属五星级酒店内之高级食肆,无论系环境、服务、卫生、食材等,全属优质顶级,以二千多元食到肚满肠肥,当中不乏越洋搜罗之新鲜蔬果海鲜,加上大厨自家研制之烹调组合及独门调味秘方,食尽法日新口味,价钱其实都算系几合理架啦!最后,长辈们叮嘱XO仔要喺食评当中特别赞扬Teppanroom个抽气系统非常好
,女士们离开时无一不赞,话大家都系第一次食完鐡板烧居然个身唔会留下一大阵油烟味!
2013-10-30
$2000+ (晚餐)
纹甲乌贼,紫苏叶黑芝麻汁($210)
法国田螺,龙虾,蘑菇,龙虾油($210)
加那利群岛红虾,茴香酒($360)
阿拉斯加鳕鱼,橄榄,白酒汁,西班牙肠,亚枝竹($165)
日本A5宫崎牛牛柳100g
绿茶海鲜炒饭($90)