2K
2008-09-13 17 浏览
无耐前食过湾仔总店的烧鸡扒及藕饼觉得几掂 (详见 http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1925856), 今日带埋朋友0黎试试铜锣湾店质素如何. 0系最入的劲窄 2 人位坐低后, 朋友一见 menu 上有「荣式烧鸡扒 + 猪颈肉」的 combination, 立即要了鸡扒并猪颈肉饭 + 冻奶茶 ($38); 我就简单要了烧鸡扒捞檬 + 冻奶茶少甜 ($38).先0黎两杯奶茶, 朋友0个杯「正常」的奶味茶味 50:50, 甜度亦刚好; 我0个杯少甜就变了走甜, 茶味欠奉, 唔0岩饮. 早知唔出声啦!再0黎朋友的鸡扒猪颈肉饭, 香喷喷的, 好吸引. 试了一小块猪颈肉, 系好肥的, 味道浓郁, 不过好漏; 烧鸡扒有一大块, 朋友非常欣赏, 一路食一路话「鸡扒好好食!」之余, 仲0系自己的 Openrice 专页将呢度 bookmark 为「心水餐厅」, 哈哈哈. 而我的烧鸡扒捞檬, 亦不错 -- 热到烫嘴的烧鸡扒有 3 件 (1.5 大块), 烧得皮脆, 肉就劲嫩滑, 加埋黑椒香, 十分香口, 比

而我的烧鸡扒捞檬, 亦不错 -- 热到烫嘴的烧鸡扒有 3 件 (1.5 大块), 烧得皮脆, 肉就劲嫩滑, 加埋黑椒香, 十分香口, 比起上次湾仔总店食到的仲好食, 劲正! 呢度的鱼露系淡口酸甜水, 浇一圈落温温吞吞的捞檬, 味道麻麻, 不过既然鸡扒先系主角, 无所谓啦.

铜锣湾店比湾仔坐得舒服, 不过一样迫一样劲好生意, 食完快闪好了; 招呼亦同湾仔0个边一样好, 阿哥们好友善!

$40 有找食到好食又够饱的一餐, 0系铜锣湾实在难得, 值得一试再试.
由湾仔烧到过铜锣湾, 劲!
烧鸡扒捞檬
鸡扒 + 猪颈肉饭