2019-11-18
去左深井食烧鹅😊 其实深井烧鹅都有好多间,今次去左深井村嘅陈记,巴士小巴落车过马路就系,好方便~坐低左之后先有花生荞头同热茶,真系食住花生睇menu拣食咩🥜🥜最后叫左4个菜,原来份量每碟都好多,最后食到好饱🙈🥢 椒盐豆腐 $68点菜后就好快送上嚟,好香,好大碟呀,仲件件都大大嚿!热辣辣,会忍唔住食好多件。阿姐行过发现上菜时漏咗碟喼汁同淮盐,好细心即刻比番我哋。👍🏻🥢 香菠咕噜虾球 $88点菜时有谂过香菠系咩,估都系菠萝。钟意佢系用新鲜嘅菠萝,唔系罐头菠萝!主角虾球有好多,最后数过有成11只咁多!上菜时都系热辣辣架,味道都唔错!🥢 粉丝虾米什菜煲 $68份量又系好大!什菜嘅种类有好多,西兰花、菜心、生菜、白菜、西洋菜、冬菇等等。而且仲唔止得虾米,仲有鱿鱼同瑶柱碎添!味道唔会话过咸👌🏻🥢 驰名深井陈记烧鹅(例) $170主角嚟啦!深井烧鹅!!香喷喷,好吸引!平时啲烧鹅通常都好肥好油,但系呢只烧鹅出奇地唔系好肥,皮同肉之间啲脂肪唔会好厚,所以食咁多旧都唔系好漏。正呀🤤🥢 濑粉 $15/碗虽然𩠌嘅份量咁多,但系都每人叫咗一碗濑粉,因为濑粉同烧鹅真系绝配!呢度个濑粉都煮得好好,软硬度适中👍🏻深井
最后叫左4个菜,原来份量每碟都好多,最后食到好饱🙈
🥢 椒盐豆腐 $68