2021-08-22
有人话好耐无食过韩烧,心思思好想去擦番餐, 唔想行咁远,拣咗最就脚嘅铜锣湾「炑八韩烤」。餐厅最近推出咗两款「月见和牛套餐」,定价分别为 $498 同 $698,前者可以食到月见和牛肩肉同大红虾,而后者更有韩牛前胸肉和韩国鳗鱼等,全部都系店舖的 Hot sell items,搞到我哋都心大心细,唔知拣边款好。交咗畀人拍板,最后拣咗热炙月见和牛套餐 ($698),另外再加咗客芝士泡菜紫菜包饭 ($78) 同两杯饮品。前菜有胡麻沙律、大豆芽菜、白红萝卜、海带和泡菜,除了沙律菜外,其他前菜都可以无限添加。唔少得嘅,当然仲有生菜、炉边蛋同芝士粟米。套餐接著送上,有月见和牛肩肉扒、韩牛前胸肉、霜降牛小排、釜山鳗鱼、牛舌蜜柑牛五花、韩风墨鱼及八爪鱼。月见即系配咗温泉蛋同特色酱汁,食法非常特别,先将和牛肩肉简单地两边烤熟,以锁住肉汁,沾蛋浆一齐食,上肩肉脂香肉嫩,温泉蛋令肉扒口感更加柔滑香浓,入口即溶,真系令人一试难忘。前胸肉油脂分布均匀,肉味浓郁,唔洗多加调味,直接喺铁板上烧至六、七成熟, 肉身仍带点粉嫩红色,入口软腍,油香充斥口腔但又唔觉腻,美味得难以形容。牛小排满布雪花,烧至 5 成熟即可享用,
牛小排满布雪花,烧至 5 成熟即可享用,肉质细致,甘香嫰滑,脂香极重。釜山鳗鱼非常肥美,烧至金黄微焦,入口啖啖油香,真系好味到停唔到口。
牛舌爽脆有咬口,滋味一流。牛五花采用韩国蜜柑腌制,入口甘甘甜甜,柔嫩有嚼劲,口感清新,一啲都唔腻。墨鱼同八爪鱼味道亦唔错,爽口弹牙。
另外呢客芝士泡菜紫菜包饭,亦分量十足,一客有 10 件,紫菜包饭带微辣,加上芝士这个经典组合,简直是绝配。
饮品点咗蜜桃沙冰 (+$48) 同 菠萝梳打 (+$20),两杯饮品都好正,味道酸甜清爽,一洗烧物的腻口感。