2022-10-23
一定要强烈同大家推荐呢一间餐厅呀!因为无论系食物,装修,同服务态度上面都真系无可挑剔,系一个极之愉快嘅用餐体验!呢间餐厅装修系系八十年代台湾日式酒店为主题,睇过华灯初上嘅一定佢呢种装修风格好熟悉,行到入去见到啲装潢就觉得自己好似穿越返去𠮶个时代!古早味佛跳墙🍲各种山珍海味摆入去炖盅里边经细火慢熬得出来既精髓,味道一定唔会令人失望!虽然呢一个餐价钱唔系太贵,但系里面嘅食材亦都唔会用一啲平价食物嚟敷衍你,好足料,鲍鱼花胶海参金华火腿应有尽有,汤浓郁得你一啲都唔滞,里边有晒各种珍馐嘅香味,超级滋补!台湾海山酱油炒松阪猪配饭🐷呢个好开胃,松阪猪好乱,一啲都唔会韧,连埋啲彩蕉同蘑菇一齐用佢特选嘅酱油去炒,喊中带有一丝微酸,应该系都有加咗一啲茄汁,但系就令到成个𩠌好开胃,配埋台梗米白饭,一啖肉一啖饭超级满足!稻埕牛肉自家制手作面🍜呢个真系不得了呀!牛肉炆到好软琳,呢啲咁都系入口即化,每寸牛渗满都牛汤嘅香味!更加要值得一提嘅系佢嘅面,面身系比较结实,食落有嚼劲,好好味!午餐单人商务套餐呢个套餐性价比好高,呢个餐就包罗晒下面所有嘢食,咁我哋逐一介绍吓先!1. 黑糖醋酿柑仔蜜呢个系前菜,其实系黑糖醋浸番
古早味佛跳墙🍲
台湾海山酱油炒松阪猪配饭🐷
稻埕牛肉自家制手作面🍜
午餐单人商务套餐
1. 黑糖醋酿柑仔蜜
呢个系前菜,其实系黑糖醋浸番茄仔,睇落平平无奇一道菜但系内有干坤,蕃茄仔每一粒咬落去都系爆汁嘅,加埋酸酸甜甜嘅黑糖醋令整道菜十分之开胃!
2. 白卤水九孔鲍鱼
呢个构图鲍鱼都好特别,白卤水汁完全深透整个鲍鱼,鲍鱼肉都好弹牙!而且呢个鲍鱼嘅size都唔细,可以睇得出佢哋好舍得用靓野!
3. 金不换干贝螺头炖鸡汤
呢个同上面佛跳墙一样,都系好浓郁嘅汤味,可以睇得出亦都系炖咗一段时间,慢工出细货!正!
4. 烧香凤梨芭乐安格斯牛小排
安格斯都几厚身,旁边嘅菠萝好香,最特别系用芭乐来做调味,甜甜嘅芭乐汁可以令到成个牛小排味道更多层次!
5. 芋圆珍珠红豆汤
最后一道系甜品,芋圆烟韧弹牙,而红豆汤亦都好浓稠,你都会见到一粒粒嘅红豆!用呢个甜甜嘅红豆汤为呢一餐饭完美作结
晨品巨峰乌龙茶🍇
晨品高山珍清绿茶🍵
除咗食物之外,佢嘅饮品都好吸引,当日我哋试咗呢两种茶,乌龙茶有浸提子味,闻落去似提子汁,但系饮落去又系好清淡好顺滑嘅茶味,好得意!高山绿茶就系好清淡但系有好舒服嘅绿茶味,茶香四溢,十分解腻!
最后都要不得不盛赞一下呢一间餐厅嘅服务态度,每一位店员都好有礼貌,而每一道菜上菜嘅时候佢哋都会介绍菜式,叫我食完之后要帮我哋即刻清理啲碟!真系觉得自己好似喺日式酒店享受紧呢啲高质服务!