2023-11-10 1066 浏览
平时食高质寿司, 都会选择去食omakase, 感觉用料高质一d, 但价钱相对贵。朋友带咗我去上环一间寿司店, 有omakase选择, 仲设有多款寿司、刺身、日本料理供散点, 可以自选喜欢食嘅款式, 同时又食到omakase用料质素嘅食材。餐厅面积不大, 设吧台座位, 又有table seat。款式选择多, 亦有预设寿司拼盘、前菜、小食等…选择比起连锁寿司店多。【寿司并盘】HK$400包含了六款寿司、一款卷物, 每款刺身都好厚切, 手握寿司饭力度恰到好处, 每啖都能满足口感。三文鱼寿司: 虽然不是腩位, 但依然富有鱼香。吞拿鱼寿司: 鱼质嫩滑, keep到本身鲜味肉汁。油甘鱼寿司: 味道甘香鲜味, 毫不带酸。甜虾寿司: 选用肥美甜虾, 仲要打孖上放于每件寿司上, creamy有鲜甜味。帆立贝寿司: 超肥美, 鲜甜无比。葱吞拿鱼腩寿司: 口感绵密, 食到吞拿鱼腩嘅鱼油, 葱粒平衡鱼油, 又带点清香。加州卷: 饭卷卷住了小小牛油果、生菜、蟹柳, 再配上蟹籽, 整件入口, 很有层次, 食到爽脆生菜同埋蟹柳鲜甜。【三文鱼腩寿司】HK$42散点寿司同样冇偷工减料, 刺身厚切之余, 鱼腩位置更为嫩
平时食高质寿司, 都会选择去食omakase, 感觉用料高质一d, 但价钱相对贵。朋友带咗我去上环一间寿司店, 有omakase选择, 仲设有多款寿司刺身、日本料理供散点, 可以自选喜欢食嘅款式, 同时又食到omakase用料质素嘅食材。

餐厅面积不大, 设吧台座位, 又有table seat。

寿司并盘】HK$400

三文鱼寿司: 虽然不是腩位, 但依然富有鱼香。
吞拿鱼寿司: 鱼质嫩滑, keep到本身鲜味肉汁。
油甘鱼寿司: 味道甘香鲜味, 毫不带酸。
帆立贝寿司: 超肥美, 鲜甜无比。
寿司并盘

【三文鱼腩寿司HK$42
散点寿司同样冇偷工减料, 刺身厚切之余, 鱼腩位置更为嫩滑, 充满鱼油香, 大爱!!
三文鱼腩寿司

【火炙三文鱼】HK$38
只于表面轻轻火灸, 带出些少鱼油, 保留三文鱼刺身嘅口感, 食起黎唔会觉得口感柴。
火炙三文鱼

【三文鱼牛油果卷】HK$48
饭卷中有少少生菜同埋牛油果, 面层叠上厚切三文鱼, 爽脆、绵密口感在口中交缔, 清爽同时又有三文鱼鱼香, 正!
三文鱼牛油果卷

【软壳蟹卷】HK$48
软壳蟹占卷物比较多, 上面有少少蟹籽, 令松脆口感更为突出, 香口。

【鳗鱼饭】HK$148
鳗鱼带淡淡焦香, 甜中带少少咸嘅鳗鱼汁平均包住每件鳗鱼, 鳗鱼冇骨, 啖啖肉食得放心, 鱼质偏林有鳗鱼香, 鱼皮较爽, 而饭底有少少鳗鱼汁同埋蛋丝, 食落唔觉寡。
还跟一个味噌汤, 唔会太咸, 浓度刚好, 而且有好多海带。
2023-11-09
寿司并盘