餐厅: 寿々乃
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
呢间铜锣湾好出名嘅Omakase一直都无机会试😅搬到去跑马地终于嚟到试啦😚 装潢系舒适嘅简约风🪭虽然喺大马路隔离有种日式既宁静🇯🇵 里面仲有个小庭园咁既空间充满日式既气氛🌳 每晚接待大概八个客人左右师傅好亲切又会谈笑风生😸食物有质素之余比起一般Omakase既拘谨多了一份亲切感🩷⭐️ 先付 🍱前菜已经好有艺术感🎨 有宫崎蟹🦀️京都风嘅汤叶以及水云同冲绳海藻🌱 以鲜同清爽一共带出夏天嘅主题🏝️⭐️ 吸物 🍲用黎自千叶县既蚬熬成嘅汤底完全不加一滴盐🧂每口蚬肉十分饱满充满甜味💙配上日本独有既蒪菜同样有清爽嘅特色🪴⭐️真鲷 🐟可以选择配上紫苏叶或酸汁凸显出甜味🪻⭐️ 鰝鲹 🐠呢款鱼第一次食肉质比较细致同有口感😋⭐️ 白海老 🦐黎知富山嘅名物白海老味道唔算太浓🤍 低调得黎门口都系甜味🥳 另外用了素扬烹调香口但不油腻🔥⭐️ 金目鲷 💰黎自热海嘅鲷鱼同样带清甜而细腻🌊⭐️ 八爪鱼 🐙吸盘同肉有两种截然不同嘅口感 🤣 配上Wasabi的调味强度点到为止好加分🌶️⭐️ 海胆 🪼除咗鲜甜之外海胆既味道好有层次🧡 原来黎自富矿物嘅生长环境💎在Creamy中营造出一种独特嘅香味⭐️ 季节料理 🍁估唔到白虾仲有另一种发挥🥰师傅话系虾丸
先付

⭐️ 八爪鱼 🐙
海胆
⭐️ 海胆 🪼

⭐️ 季节料理 🍁
估唔到白虾仲有另一种发挥🥰师傅话系虾丸嘅变奏版🍘 同样系每一口100%既虾味极浓但系冇印象中嘅咁油腻 配上长崎粟米天妇罗带独有嘅甜味作为中场既小结🌽
鲇鱼
⭐️ 池鱼 🪝
鱼味本身比较浓但系调味过绝对唔会腥💜
甘海老
⭐️ 甘海老 🦞
三只大虾嘅连发真系好豪华😙澎湃嘅甘甜配上爽口嘅口感系我嘅最爱🥰
中拖罗
⭐️ 中拖罗 🍣
终于嚟到吞拿鱼嘅三连发❤️‍🔥个人觉得重陀螺嘅脂肪比例最均匀有入口即溶既效果🤤
大拖罗
⭐️ 大拖罗 🐳
一入口已经有丰厚嘅油香🩶停留喺口中有回甘嘅感觉
赤身
⭐️ 赤身 💪🏻
全晚最大惊喜之一‼️原本Expect会有筋比较硬 但系师傅用咗酱油渍嘅方法不但嫩滑🫚而且更带出鱼味
吞拿鱼手卷
⭐️ 吞拿鱼手卷 🌯
中咗吞拿鱼芝麻同青葱丰富既口味感觉好完满🤭
味噌汁
⭐️ 味噌汁 💛
清清地嘅味噌汤带点清甜🍃中和返味蕾
甜点
⭐️ 甜点 🍰
自家制嘅红豆羊羹食得出红豆粒嘅口感同绵密🫘 而北海道嘅密瓜十分新鲜🍈比起甜点更为香甜

先付
吸物