2024-04-17
妈咪唔得闲煮晚饭,我同家姐两个人就一齐去咗屋企附近呢一间饺子店食晚餐,钟意佢哋标榜唔落味精,调味好到位,而且用料感觉几好,有种好家常嘅妈妈手工饺子感觉。.睇完餐牌之后我哋叫咗以下食物,份量啱啱好够两个人食,埋单二百零蚊。-粟米饺(大碗-10只)-香煎软心芝士饺(7只)🧀-上汤松茸时蔬🥬-惹味唐芹拌豆筋 🥢-薏米水🫙.汤饺:粟米香甜爽脆,加埋粉嫩猪肉馅,咬落好多汁,外皮薄得黎有微微烟韧糯口嘅质感。而状元九鼎汤汤底就非常用心,饮落似花生莲藕鱼汤,清甜清甜的,令整个汤饺生色不少。.煎饺:芝士味浓郁,里面亦有粟米,煎过后感觉外皮比汤饺更薄。油油酥酥的,邪恶但确是很不错。想解腻解热气的话,可以搭配他们家的柠檬🍋薏米水,颇低甜,感觉清润。.上汤松茸时蔬就是上汤浸菜心,菜心清脆嫩绿,大大条的,在上汤提味下更清甜些。惹味唐芹拌豆筋调味冰冻清爽,微甜微辣,加埋脆口唐芹,味道很不错,打包了一个给daddy回家佐酒。
-粟米饺(大碗-10只)
-香煎软心芝士饺(7只)🧀
-上汤松茸时蔬🥬