2022-10-25
今日与朋友经过加连威老道,朋友突然想食中式饺子,我哋见到呢个food court有好多选择, 决定试一试佢哋嘅山东饺子。我叫咗个翠瓜花胶无味精鸡汤面配饺子,面可以拣唔同嘅面底,我选了蕃茄面,饺子则选了香芹芫荽虾肉饺子,系我最喜爱嘅芫荽做饺子啊。先讲讲个鸡汤汤底,清淡鲜甜,汤底入面有花胶片,好有口感,蕃茄面亦食到淡淡的蕃茄味。饺子方面,虾肉同芫荽嘅比例好夹,配埋饺子醋,完全唔油腻。朋友就拣咗翠瓜花胶泡饭,配芝士粟米猪肉饺子。朋友话个泡饭吸收晒鸡汤嘅精华,啖啖浓香鸡汤味。至于佢嘅芝士粟米猪肉饺子🥟,配埋麻辣口水汁,双重口感㖞。小食我哋另外再嗌多个鸡汤花胶,希望可以尽情食花胶,补补骨胶原😃饮品方面,我同朋友分别叫咗热泰国龙眼特饮及抹茶拿铁,喺呢个秋风起嘅时间饮热嘢就最啱。总括而言,山东饺子店的饺子果然冇令我哋失望,特别欣赏佢唔同嘅饺子会有唔同嘅酱汁,饺子醋及麻辣口水汁都做得出色。眼阔肚窄,下次决定同个食得辣嘅朋友再试吓佢哋嘅麻辣冬菇鸡肉饺子🥟。