2020-10-13 4979 浏览
不久前去咗北角嘅Hyatt Centric Staycation,晚餐喺酒店顶层嘅bar restaurant - Cruise享用,餐厅环境又靓又舒适,为咗可以望住个靓view用餐,我特登提早致电餐厅预留window seat🥰另外餐厅有outdoor terrace,可惜当晚天公不造美,否则望住海景、吹住凉风用餐或饮酒,必定劲Chill🤩Staycation Plan已包咗一个「Feed Me」套餐,套餐仲包咗2小时红白酒、气泡酒、啤酒及汽水无限畅饮😍🔸餐前小食🔸🍽即炸虾片虾片系温热,香脆之余又唔油腻,并配有3款酱料,无谂过餐前小食都咁有质素😋🔸前菜🔸🍽时令即开生蚝生蚝配上三文鱼子,卖相吸引😍生蚝尚算饱满,味道都几鲜甜creamy,可惜每人只得一只🤷🏻‍♀️🍽油甘鱼刺身油甘鱼新鲜,但唔够肥美,配青柠香草汁,味道酸酸地,充满泰式风味,呢个配搭都系第一次食到😋🍽香辣韩式炸西兰花炸西兰花口感有啲似咕噜肉😂配上韩式辣酱,酸酸辣辣咁,不失为一道几开胃嘅前菜😆🔸主菜🔸🍽烤黑毛猪腩肉生菜包黑毛猪腩肉烤得好香好吸引,配同芥末酱真系邪恶又惹味🤤腩肉始终比较肥腻,所以加点姜蓉,连同小叶生菜及芝麻叶一齐食

🔸餐前小食🔸
🍽即炸虾片

🔸前菜🔸
🍽时令即开生蚝

🍽油甘鱼刺身

🍽香辣韩式炸西兰花

🔸主菜🔸
🍽烤黑毛猪腩肉生菜包
黑毛猪腩肉烤得好香好吸引,配同芥末酱真系邪恶又惹味🤤腩肉始终比较肥腻,所以加点姜蓉,连同小叶生菜及芝麻叶一齐食,油腻感即减低不少👍🏻

🍽青咖喱鸡
鸡肉系几滑嘅,但最好食系个汁,味道有少少辣,而且又香又好下饭,真系唔错👍🏻

🍽星洲炒大虾
只虾仲大只过我手掌🤩虾头多虾膏,虾肉又结实弹牙,蘸上充满星洲风味嘅甜辣酱汁,食过返寻味😋

🔸配菜🔸
🍽榄菜炒有机四季豆
味道属正常水准,但略嫌呢道菜偏油腻😆

🍽参巴酱蛋炒饭
炒饭都炒得几干身,而且粒粒分明,几好食👍🏻

🔸甜品🔸
🍽红桑莓芝士蛋糕
芝士蛋糕都几腻,还好有几粒红桑莓,而且可蘸少少红莓酱及cream一齐食,所以先食得晒😆

呢餐充满星马泰风味嘅Fusion菜确系唔错,超级推荐👍🏻而且餐厅知道我朋友生日,仲特登用即影即有相机为我哋合照,送俾我哋做纪念,确系抵赞👍🏻