2023-02-04
𝐑𝐞𝐠𝐞𝐧𝐭 丽晶𝐛𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭 超详尽食评🌟❕一位难求 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐢𝐧𝐠 已经 𝐟𝐮𝐥𝐥 到𝟑月尾?!😧丽晶酒店全新回归,装潢同洲际前身冇乜点变,一样都系楼底超高,拥有落地大玻璃,无论系日落定系夜晚睇到嘅维港景色都系无与伦比🌅刺身区有日本蓝鳍拖罗(大拖/中拖,建议早啲攞,去到尾段好似无大拖啦),完全系入口即溶,不过唔知系咪太多客,师傅比较薄切🤔如果厚切啲口感会更好~带子系超级大粒鲜甜(顺带一提带子茶碗蒸都超正!)仲有无限任攞嘅三文鱼籽山,咸香十足,最后唔好走宝日式矶煮鲍鱼,炆得超淋超级有酱油味(食咗三只🤭),其他仲有三文鱼,甜虾等~呢度嘅冻海鲜区系冇龙虾嘅,因为热食个边有任攞蒸加拿大开边龙虾🥹🦞厨师好细心会喺上碟之前轻𤆥,可以配荷兰汁或者蕃茄汁,肉质好嫩滑鲜甜,仲要已经起晒壳,轻松食到啖啖肉,真系好贴心😝讲返冻海鲜,𠮶日有面包蟹,三点蟹🦀肉质都鲜甜嘅,但鳕场蟹脚偏幼身,食得唔系太满足,但味道都系好嘅,唔系死咸,失望系冇咗我睇𝘆𝗼𝘂𝘁𝘂𝗯𝗲 见到嘅阿拉斯加蟹😕花雕浸鸭肝系好创新嘅食法,配咗南瓜酱可以解腻,肉质滑溜唔使点咬,不过怕腥人士可能会觉得腥,个人都系钟意煎香配面包食多啲
带子系超级大粒鲜甜(顺带一提带子茶碗蒸都超正!)仲有无限任攞嘅三文鱼籽山,咸香十足,最后唔好走宝日式矶煮鲍鱼,炆得超淋超级有酱油味(食咗三只🤭),其他仲有三文鱼,甜虾等~ 呢度嘅冻海鲜区系冇龙虾嘅,因为热食个边有任攞蒸加拿大开边龙虾🥹🦞 厨师好细心会喺上碟之前轻𤆥,可以配荷兰汁或者蕃茄汁,肉质好嫩滑鲜甜,仲要已经起晒壳,轻松食到啖啖肉,真系好贴心😝 讲返冻海鲜,𠮶日有面包蟹,三点蟹🦀肉质都鲜甜嘅,但鳕场蟹脚偏幼身,食得唔系太满足,但味道都系好嘅,唔系死咸,失望系冇咗我睇𝘆𝗼𝘂𝘁𝘂𝗯𝗲 见到嘅阿拉斯加蟹😕 花雕浸鸭肝系好创新嘅食法,配咗南瓜酱可以解腻,肉质滑溜唔使点咬,不过怕腥人士可能会觉得腥,个人都系钟意煎香配面包食多啲🙈
烧肉方面,我试咗烧羊架,外皮微辣惹味内里肉质嫩滑,厨师一听到我妈咪话咁生嘅,即刻话帮佢煎返熟啲,真系好好服务🙌🏻中式就推荐花胶海参炆到好入味🤤 最后系好有诚意嘅 甜品区,呢度系主打原个美式蛋糕🇺🇸🎂真系超大件要同人𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲,𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲控必试红丝绒芝士蛋糕❣️红丝绒蛋糕质感厚实,配上夹心系劲软滑嘅芝士,仲试咗麦提莎蛋糕,杏仁金砖蛋糕等,都几满意🤩 如果已经好饱唔想食咁大个蛋糕,可以试其他西式甜点,𝘁𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂,红豆黑芝麻奶冻,焦糖炖蛋我都好推介,仲有摆左系一边好唔起眼嘅曲奇同蛋糕系好好食!柠檬马德莲🍋好软熟好湿润🤤!! 𝗺𝗮𝗰𝗮𝗿𝗼𝗻 外皮坚硬但易碎,内馅黏稠扎实好正宗!! 食埋手工雪糕就有一个圆满结束🍧我最推介冷萃咖啡,奶茶同云呢拿味,开心果味我就嫌佢比较甜腻同唔够𝗻𝘂𝘁𝘀 味😬 最后提提大家呢度系冇无限添饮饮品嘅,只系包一杯嘢饮,无限添饮分别有$𝟮𝟲𝟴同$𝟰𝟲𝟴 两个𝗽𝗮𝗰𝗸𝗮𝗴𝗲🤫
虽然价钱系几进取,但我觉得成晚嘅体验到嘅食物质素,服务质素同埋维港靓景都系值回票价,成晚都近距离睇到啲船慢慢驶过,同家人好写意咁渡过咗四个小时😇
𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝘽𝙪𝙛𝙛𝙚𝙩
星期日至四 晚上 𝟲 时至𝟭𝟬 时
成人$𝟴𝟴𝟴 小童 $𝟰𝟰𝟴
星期五、六及公众假期
下午 𝟱 时 𝟯𝟬 分至晚上 𝟴 时 (第一轮)/晚上 𝟴 时 𝟯𝟬 分至 𝟭𝟭 时 (第二轮)
成人$𝟵𝟮𝟴 小童 $𝟰𝟳𝟴