2012-09-16 1176 浏览
自从加入咗老婆教会嘅一个弟兄小组,同依班弟兄一时晌教会聚会,一时就出去食饭,所以就多咗出嚟一齐饭局,差唔多个个月都有。不过,我哋志在揾个聚脚点,彼此交流倾偈,食乜嘢反而真喺好次要,好似今餐咁,只喺嚟到丰盛依间可谓街坊酒楼打鞭炉,烚吓烚吓起势滚。晚市好多客都喺嚟打鞭炉,胜在够抵,星期一至日同价,成人$78,小童$68(9:00pm后平多$10),但就收番$12茶芥、$20酱料费同加一,所以埋单每位$120。任饮任食2.5钟,比一般只喺食两个钟头更加够喇。$12茶芥就摆明巧立名目,因为多款任饮饮品,有几多个会饮茶丫?另外佢本身又收$20酱料费,所以个「芥」又喺揾老衬,不过,依$12我就当任饮费,饮得两罐汽水都赚番啦。哈哈!之不过讲开任饮,又算几好㖞,完全自取,唔使剔纸咁麻烦,出面摆晒几大桶汽水、啤酒任拎,仲有竹蔗水、酸梅汤、橙汁任斟。打鞭炉咁燥热,小弟就边食边饮,一般都3、4罐汽水加酸梅汤先够皮。收得$20酱料费,佢都俾番咁上下嘢你。饮品旁就喺自助酱料枱,有葱花、红椒丝、青椒丝、香茜、生蒜蓉、炸蒜粒(熟蒜)、XO酱、麻酱、白芹粒、指天椒粉、豉油、辣椒豉油多种,俾系点混酱得!未讲火锅料前,仲
我哋食足两个半钟先肯罢休
正,大把罐装汽水任攞!
饮品自取,唔使等人拎。
,俾系点混酱得!
未讲火锅料前,仲有一样嘢喺自助嘅,自助餐有沙律吧,佢就有个蔬菜吧,一大张圆枱,放满成廿多款蔬菜、瓜果、菇菌……,拎个小筲箕,就可以埋嚟睇埋嚟拣。依个安排真喺几好,佢又唔使嘥人手拎嚟拎去,食客又可以按自己喜好要边款、拎多少
,最紧要好似店家话斋:「食物宝贵,切勿浪费。」故此,佢哋都好似其他任食嘅店舖咁,清楚写明剩余食物,无论生熟,每两$5,不过为免得失啲客,都喺得个讲字,好少执行嘅,咁依家啲食客普遍都好守规矩,唔会太过份。
汤底分为免费同特选,免费嘅有4款,如粟米猪骨汤、潮式猪肚汤……;而特选就要加钱,由$28-$48,共5款,如有药膳醉鸡汤、马来沙嗲汤……。我哋无要求,觉得要啲免费嘅汤底都够喇,就点咗最大路嘅粟米猪骨汤同香茜皮蛋汤。
滚起,有得食喇!
一开始就讲话喺弟兄聚会,一枱都喺男士,加上大部份睇身形都喺战斗格,所以首轮点料毫无顾虑呀,一于去尽啲都唔怕。撇除番出面蔬菜吧有嘅嘢,火锅纸上有成50、60款火锅料,一口气点咗好多嘢,乜丸物丸、肥牛鸡件、鲜虾吊桶、鱼云鱼滑、鲩鱼片炸鱼皮……,全部一小碟为一小份,几盆火锅料轮住送上嚟,都无对嚟多定嚟少,反正唔够下一轮再落。新鲜食材如鲜虾、吊桶、鲩鱼……用料不俗,三宝丸(自家手打猪肉丸、牛肉丸、鲮鱼球)、鱼滑打得唔错
,反而冻肉嘅丸类同肥牛一般,不过整体而言,所食嘅十几廿款配料里面,算喺稳打稳扎,无乜太大出错。再者,一大班人饮住食住高高兴兴咁倾偈,都好尽庆啦!
讲真,自家搞次打鞭炉都几烦,事前洗洗切切,事后收收拾拾,真喺做餐蒙架。依家俾低百零蚊,轻松嚟轻松走,仲要食到饱饱,饮到涨涨,绝对抵架!
我哋食足两个半钟先肯罢休