2025-01-12
曾光顾素年设于深水埗(2间)同荃湾西的分店,觉得佢的食品质素平稳,整体印象唔错,今次由朋友提议喺呢度晚膳。假日过嚟,晚市有8-9成客。晚餐选项吸引,但早年推出过、较特别的芫茜意粉经已消失,至于以前食过的汉堡、咖哩猪扒饭同肉酱意粉就仍然继续供应。晚餐主食最平系沙律、肉酱意粉等,包一杯指定的热/冻茶。如想点其他饮品,一律系饮品正价-$12。炸鱿鱼圈:小食,唔记得跟餐有冇优惠;份量唔多,1碟6件;素鱿鱼圈唔系好大件,带鱿鱼的烟靭口感,但唔知系咪自家制作?沙律:卖相吸引,配料算多,牛油果约半个份量;芒果酱味道天然又香甜,提升沙律的整体味道;沙律中的蔬果比例相若,唔系以蔬菜为主,生果亦唔少,有蓝莓、士多啤制、红石榴同金奇异果。不过,餐牌写有蔓越莓而唔系士多啤梨,可能系餐厅换咗食材?!餐牌话沙律菜系有机菜,如果咁计,以$88的沙律连餐饮,收费合理,外食嚟讲,算几抵添~Dirty:用豆奶冲,唔知餐厅系用边款豆奶,但饮落似维他奶,佢做到似系用全脂奶冲出嚟果种厚度,口感唔错,豆奶同咖啡亦夹。咖啡味道浓,nutty,跟餐+$28,值得推介友人点咗我以前食过的肉酱意粉、咖哩猪扒饭同汉堡。我唔敢肯定有冇记错,
友人点咗我以前食过的肉酱意粉、咖哩猪扒饭同汉堡。我唔敢肯定有冇记错,以前素年的汉堡好似系用Beyond meat,而家餐牌写系以Impossible meat制作,如果冇搞错,两者价位有差距,前者贵啲,味道浓郁啲,肉味的像真度再高少少。咖喱饭的质素一如以往,卖相吸引,闻落好重香料味,虽然炸猪扒就唔系好大件,但荤食朋友话食唔出系素食,几可乱真。至于肉酱意粉,制作有诚意,酱料中加咗好多车厘茄,但味道始终大路,未必有太大惊喜,不如留个机会试下其他素食,特别啲~
分店地方细细,冷气唔够,朋友喺呢种天气下都一边食,一边滴汗。餐厅的洗手间卫生情况理想,空间亦够。晚餐如选非沙律类主食,再加钱点其他饮品,连加一后,人均消费$150-160,以小店格局加上而家的经济环境,价格略高。观察同席友人的用餐情况,因为只得主食同饮品,真系好快食完。题外话,想平少少,可即时加入成为会员,会有3次9折的优惠,抵食啲。