2020-12-23 265 浏览
深秋嘅一个平日同朋友入南丫岛行下、吹下海风、食下海鲜。今次选择由索罟湾行返去榕树湾,贪回程船期比较密,所以我哋嘅午间海鲜餐就喺索罟湾食。可能系平日嘅关系,得两间海鲜餐厅有开,今次就入咗去呢间(因为另外一间之前食过)。得两个人其实食唔倒啲乜,但系餐厅都有五六款二人餐可以拣。我哋叫咗个餐有避风塘虾,啲虾壳脆到可以食埋落肚,又够味道。椒盐鲜鱿,热辣辣,配埋餐厅整嘅酱汁,酸酸甜甜仲好味。因为我哋挂住倾计同睇风景,老细行咗嚟几次「吩咐」我哋趁热食。蒜蓉粉丝蒸元贝,元贝劲细粒啰!而且有别于平时食𫔰嘅,竟然系无淋豉油同熟油。店家话啲粉丝已经调晒味,唔使加㖞蒜茸白菜系烚嘅,我反而几钟意,而且菜本身好甜,好味道。最后一味系炒饭,无乜料,只有杂菜,但好够味,清晒成碟

我哋叫咗个餐有避风塘虾,啲虾壳脆到可以食埋落肚,又够味道。

蒜茸白菜系烚嘅,我反而几钟意,而且菜本身好甜,好味道。

最后一味系炒饭,无乜料,只有杂菜,但好够味,清晒成碟