2024-01-02 136 浏览
落雨天行南丫,揾到間唔洗搵飛機餐廳,真係開心到彈起啦🌧️。今次揀咗個抵食套餐,埋單$398,又送鮑魚同水果,真係慳到笑咗口🙂️。啱啱嘅白灼蝦新鮮就新鮮,不過新鮮程度就欠啲火候;油菜油多咗點,但味道仲算可以。你話蒜蓉扇貝?多蒜正到飛起,淋咗啲豉油,香味立即四溢。條魚呢,又長又肥,但疑似略微乾身,可能過火少少。炒飯欠嗰種乾爽,可能用咗啱啱煮好嘅飯😅。豉椒炒蜆真係正,唔辣又開胃,啖啖肉。清蒸鮑魚又係新鮮滋味,加咗陳皮提鮮。總結,食得開心、食得飽,價錢又抵,已經好足夠;職員服務又唔錯,下次還要試過其他菜式再做對比!🍽️👍
2023-12-23 88 浏览
我哋一共20人, 分兩圍 ,沒有嗌團餐。 坐低後咁啱有其他旅行團來到 竟然要我們等足一個鐘等旅行團吃完才開始慢慢煮我們的( 而且之後上菜也不是很快只是 食完一碟再隔幾分鐘先至有又上一碟)。 嗌咗椒鹽鮮魷同埋白灼魷魚 老闆話每碟盛惠250蚊總共$1000! 我們每人需付費668元,而且食物水平十分一般, 例如東風螺竟然用咖哩醬煮, 清蒸魚即係畀兩條魚毛(並無誇張) 。 我們質疑店家的收費,居然還理直氣壯。 永無下次! 絕對是食人不吐骨! 各位睇路!
从榕树湾走到索罟湾,晚饭在这里解决就很合适,由于朋友预算问题,我们选择了这家三百多的套餐,去的时候正好赶上跨年,记得因此店员送了两份菜,说实在的菜量不是很大,因为是晚上且是两个女生吃,吃饱没问题的,他家不要茶位费,可以一直坐到店员提醒你下一班船要来之时。
2021-12-31
等候时间
10 分钟 (堂食)
2021-07-05 431 浏览
坐遊艇去左南丫島食海鮮,一行7人order左個6人餐(另加一隻扇貝)+ 2個飯盒比船家 - 埋單都係~$1900!每碟餸都幾大碟,7個大人食6人套餐都食唔哂! 白灼蝦非常鮮甜、多膏。椒鹽鮮魷, 冇得彈!不斷咁夾來食,極熱氣扇貝夠哂大隻,個汁正到飲埋!不過有少少過咗火。薑蔥炒菲律賓肉蟹 (可以選蟹或瀨尿蝦,不過老闆話啲蟹好大隻好靚,所以聽佢講)。真心好大隻,老闆拿左隻生蟹上來先比我地睇然後再去煮。好多蟹肉,非常鮮甜!清蒸魚都係非常大條!肉滑鮮甜。超大碟炒飯,一半打包左拿走!仲有生炒骨(冇影,但超大碟)同埋白灼時蔬

白灼蝦非常鮮甜、多膏。

椒鹽鮮魷, 冇得彈!不斷咁夾來食,極熱氣

扇貝夠哂大隻,個汁正到飲埋!不過有少少過咗火。

清蒸魚都係非常大條!肉滑鮮甜。

超大碟炒飯,一半打包左拿走!

仲有生炒骨(冇影,但超大碟)同埋白灼時蔬
從榕樹灣走到索罟灣,準備一邊食海鮮餐、一邊看日落!友人開始從選海鮮、點酒當中挖掘了高質素的餐廳! 椒鹽瀨尿蝦、果皮蒸南非鮑魚、豉汁蟶子、象拔蚌兩食、胡椒蟹、墨魚兩食!老闆是孻仔、好客超友善,如果餐飲業巨頭也是食客,你就知道絕對是高質量、性價比高的一家海鮮餐廳,值得幫襯!#桃源海鮮酒家
#桃源海鮮酒家
胡椒蟹
椒鹽瀨尿蝦
果皮蒸南非bao yu
豉汁炒蟶子
象拔蚌刺身
椒鹽墨魚
题外话/补充资料: 主廚自製的即食蝦醬,不含防腐劑,最合適用來撈麵及小炒,香味濃郁,值得一試!
胡椒蟹
椒鹽瀨尿蝦
果皮蒸南非bao yu
豉汁炒蟶子
象拔蚌刺身
椒鹽墨魚
  • 椒鹽瀨尿蝦、果皮蒸南非鮑魚、象拔蚌刺身、豉汁炒蟶子、胡椒蝦、椒鹽墨魚
2021-04-12 252 浏览
冇做功課,個阿姐介紹就求其入咗去食食咗個二人餐,三百幾蚊算係咁個餐乜都有啲,我哋唔係咩食家所以冇話邊樣特別好食難食,中規中矩啦冇乜特別,食完就走啦但係個阿姐埋單嗰時係咁chur人叫人用現金,態度惡劣最後擾攘咗陣先焗住俾我哋碌咭打開門囗做生意貼住哂貼紙話收咭又唔想收,不如拆咗部咭機大大隻字CASH ONLY啦…下次入南丫島唔會再食
冇做功課,個阿姐介紹就求其入咗去食
食咗個二人餐,三百幾蚊算係咁

冇乜特別,食完就走啦
但係個阿姐埋單嗰時係咁chur人叫人用現金,態度惡劣
最後擾攘咗陣先焗住俾我哋碌咭

下次入南丫島唔會再食
三月中到南丫島。無做功課下求其搵間。咁我希望睇緊既你有做。。所以我寫。無預會平。錢我俾得起。但你啲咁既上菜時間。咁既食物質素。簡直浪費左地球資源。星期六下晏幫襯。叫左炒飯,乾炒牛河同一個餸。全部都係細size。然後。。。。。。等等等等等。。。。。。等左廿分鐘。追個任應,整緊啦。。。。。等左三十分鐘。。再追第個。。。呢位仕應大聲回應。。。。我地好多單一張一張架,座到嗰邊嗰邊嗰邊架。我回應,咁嗰邊叫套餐既坐底一陣就有?無回應。到上枱。呢碟係乾炒牛河。有見過呢啲色嗎?吖也。。。碟蛋白炒飯唔記得影。。。碟野係黑黑灰灰既。conculsion is “鑊撈” on the dishes完。記得做功課。你啲錢,搵得辛苦唔辛苦都好,請用喺一啲值得既地方。

到上枱。
呢碟係乾炒牛河。有見過呢啲色嗎?
吖也。。。碟蛋白炒飯唔記得影。。。碟野係黑黑灰灰既。

完。
記得做功課。
你啲錢,搵得辛苦唔辛苦都好,請用喺一啲值得既地方。

2020-12-23 265 浏览
深秋嘅一個平日同朋友入南丫島行下、吹下海風、食下海鮮。今次選擇由索罟灣行返去榕樹灣,貪回程船期比較密,所以我哋嘅午間海鮮餐就喺索罟灣食。可能係平日嘅關係,得兩間海鮮餐廳有開,今次就入咗去呢間(因為另外一間之前食過)。得兩個人其實食唔倒啲乜,但係餐廳都有五六款二人餐可以揀。我哋叫咗個餐有避風塘蝦,啲蝦殼脆到可以食埋落肚,又夠味道。椒鹽鮮魷,熱辣辣,配埋餐廳整嘅醬汁,酸酸甜甜仲好味。因為我哋掛住傾計同睇風景,老細行咗嚟幾次「吩咐」我哋趁熱食。蒜蓉粉絲蒸元貝,元貝勁細粒囉!而且有別於平時食閞嘅,竟然係無淋豉油同熟油。店家話啲粉絲已經調晒味,唔使加喎蒜茸白菜係烚嘅,我反而幾鍾意,而且菜本身好甜,好味道。最後一味係炒飯,無乜料,只有雜菜,但好夠味,清晒成碟

我哋叫咗個餐有避風塘蝦,啲蝦殼脆到可以食埋落肚,又夠味道。

蒜茸白菜係烚嘅,我反而幾鍾意,而且菜本身好甜,好味道。

最後一味係炒飯,無乜料,只有雜菜,但好夠味,清晒成碟

2020-03-01 321 浏览
老實說味道真係麻麻,d蝦好似煮好哂放左一輪,唔係好熱,d聖子食落有d味,條海上鮮細到不能再細,d菜冇味.因為周富婆確診天虹關門14日,成個索罟灣都冇乜舖頭開,d待應入去前好聲好氣咁又話老實又話正,入到去叫左野食就開始黑口黑面,條海上鮮食左一d就問收得啦,好像趕客咁,不會再光顧.
是日來到南丫島,美景與美食絕對是缺一不可。所謂靠山吃山,靠水吃水,來到南丫島不吃海鮮的確不算來過。由榕樹灣行到去索罟灣,時候剛剛好,在店員熱情的推介下我們坐進了這家世外桃源海鮮酒家。套餐的部分的確是很化算的,我們加大了一個海鮮,再加了一個海鮮也只是HKD1,088,前後六人份量的六個海鮮,加上六罐飲料還有一個菜一個炒飯,免茶介免加一,不要說是南丫島,就算是市區也是不容易的。(雖然店家一開始說送我們的海鮮不見了,但免了飲料的錢)據聞是鎮店之寶,口感可以,亦沒有什麼炸粉,但溫度似乎不太夠,有點好像放了一會再拿出來的樣子。蒜味可以,蝦肉亦很爽口,但開邊蝦來說...真的有點太細了吧?魚肉稍鬆,但整體時間掌握得不錯,沒有過熟的情況。蟶子爽口,未算超巨大,但絕對是值得一食。豉味太重,基本上豉味完全蓋過蜆味。但最後令我們整個印象反轉的是下面這個龍蝦,基於上面的良好印象,朋友再點了這個牛油焗龍蝦伊麵,店家說有18兩龍蝦...所以要HKD750...有沒有18兩我們就不肯定啦,但龍蝦給我們的感覺真的很細,而且完全沒有牛油的味道,反而洋蔥很多,龍蝦亦算彈牙,但不知道是洋蔥味太重還是別的,蝦味不突出,而伊麵
是日來到南丫島,美景與美食絕對是缺一不可。
所謂靠山吃山,靠水吃水,來到南丫島不吃海鮮的確不算來過。

招牌椒鹽鮮魷

蒜蓉開邊蝦

蒸魚

魚肉稍鬆,但整體時間掌握得不錯,沒有過熟的情況。
豉汁蟶子

蟶子爽口,未算超巨大,但絕對是值得一食。
豉椒炒蜆

豉味太重,基本上豉味完全蓋過蜆味。

但最後令我們整個印象反轉的是下面這個龍蝦,基於上面的良好印象,朋友再點了這個牛油焗龍蝦伊麵,店家說有18兩龍蝦...所以要HKD750...有沒有18兩我們就不肯定啦,但龍蝦給我們的感覺真的很細,而且完全沒有牛油的味道,反而洋蔥很多,龍蝦亦算彈牙,但不知道是洋蔥味太重還是別的,蝦味不突出,而伊麵就真的很乾。

招牌牛油焗龍蝦伊麵要

如果沒有這個牛油焗龍蝦伊麵,絕對是值得推薦,但現在真的完全印象逆轉了。
题外话/补充资料: 只接受現金
2019-09-22
招牌椒鹽鮮魷
2019-09-23 321 浏览
本來想食南丫島最出名嘅天虹海鮮酒家食海鮮,但係見到餐牌上嘅價錢全部都係過千又要另外加服務費。而之前世外桃源海鮮酒家嘅老闆誠意為我地推介餐牌,所以俾佢嘅誠意感動,最終我哋揀咗呢間世外桃源海鮮酒家食。我哋一行6個人,選了4人餐(因我地有2個女仔,食量不大),而老闆又再送多個小菜俾我地,最後個4人餐係有5個餸,價值780元,包括蒜蓉白菜仔、椒鹽炒鮮尤、聖子、蒜蓉蝦(本身套餐無,我地加$200轉)、炒飯、魚。食到差不多時,大家話想叫多個餸,但最後決定叫中size既”招牌龍蝦伊麵”埋單時,先發現個招牌龍蝦伊麵要750元!我朋友話明明加個伊麵底係120元,咁630元係龍蝦?!個到明明得2至3隻龍蝦仔!有圖有真相,真心唔想係老闆呃我地,因為個伊麵真心一般,但個套餐係ok低既

招牌龍蝦伊面
2019-09-22
2019-04-25 310 浏览
WAITER 落力SELL我地2人餐, 仲話可以任我地轉菜式, 之後仲加多一道菜俾我地, 所以就試下LA。豉椒炒蜆: 呢碟送GE, 細細碟, 蜆都係細細的, 無咩鮮味。蒸貴妃蚌: 蒸太耐了, 好UN............. D蒜茸粉絲好油`......蒸象拔蚌: 第一次食, 又幾鮮味, 不過我覺得可以再鮮甜D, 細細隻, 都幾得意椒鹽蝦: 蝦好鮮甜, 正常SIZE, 椒聯惹炒大白菜: 菜又幾甜乾燒伊麵: 完全無味=.=飲品可以揀汽水或啤酒, 都OK GEBTW, D WAITER 好NICE, 會同你傾計, 服務又殷勤。雖然食物一般, 但呢方面加番分

椒鹽蝦: 蝦好鮮甜, 正常SIZE, 椒聯惹

炒大白菜: 菜又幾甜

乾燒伊麵: 完全無味=.=

飲品可以揀汽水或啤酒, 都OK GE

2018-02-10 574 浏览
第一次黎南丫島,行完山經過,店員積極推介,於是試一試。呢度生意比旁邊的海鮮酒家旺場,星期六既南丫島出奇地靜。叫左個二人餐,有白灼蝦,蒸扇貝,椒鹽鮮魷,炒菜同埋炒飯。味道係ok既,煮法係最簡單,食返海鮮味道,海鮮屬新鮮!份量唔係超多,但一定夠飽,最後仲食淨野。上菜好快,係每碟上,唔怕好快凍。免茶芥加一,仲送多個餸同啤酒俾我地!話收$328就真係$328!讚!唔明點解咁多負評,我覺得好好,下次同朋友再黎過

讚!唔明點解咁多負評,我覺得好好,下次同朋友再黎過

2018-02-10
等候时间
5 分钟 (堂食)
2018-01-25 387 浏览
前排病左一段時間 所以無得同男朋友去户外玩😔😔今日好反咁上下 又有陽光(雖然能見度較低)🙈我地都決定去遠d 南丫島行下食下海鮮☺️☺️ 我地第一站就打算醫飽個肚仔先行山😝而海鮮就應該係索罟灣果邊多個榕樹灣既🤔所以我地決定搭船去左索罟灣望住個海食個海鮮lunch先😍的確🤔係南丫島食海鮮係無長洲咁抵食既🤔不過男朋友都決定唔太貴就食唄😘我地行左幾間 就決定食呢間世外桃源海鮮酒家💁 因爲佢仲送多個海鮮俾我地😂價錢都comparatively okay抵唄😛我地揀左set B💁 個扇貝轉左做貴妃蚌 隻蚌都好有肉好新鮮😍 配我最中意既粉絲超正😋😋😋不過豆豉汁有隻太多 有dd咸😂但作為第一道上既菜係個好好既開始😚❤️第二個 - 椒鹽鮮魷 炸粉唔算厚 不過d鮮魷同出面食果d有d唔同 但我又講唔出個分別🙉🤦‍♀️同埋椒鹽唔夠味 所以唔夠惹味個黑胡椒海蝦份量都唔少 好似有成八隻🤔💁面果幾隻都幾大隻 底果d就細隻番😂生意人阿🙉😂不過都係唔夠入味🤷‍♀️要加d炸蒜食就好食d😋肉質都實既 海🦐幾新鮮咁☺️送既辣酒煮花螺唔記得影相🙈得6粒 酒味無😂得辣味😂 可能要炒蜆好d🤔個蒜茸炒白菜仔都幾有heart at least唔

我地揀左set B💁
貴妃蚌
椒鹽鮮魷

黑胡椒海🦐

蒜茸炒菜

個蒜茸炒白菜仔都幾有heart at least唔老😂都幾甜下😋
炒飯
而個炒飯就正正常常啦 個餐仲送左兩罐汽水 我地兩個食哂d野都好飽🙈😂要慢慢行山消化下先😂
讚下d staff先💁 staff既sammy同director都好nice 笑容好好阿 多謝你地招呼哦☺️
2018-01-21
貴妃蚌
黑胡椒海🦐
蒜茸炒菜
  • 豉椒貴妃蚌
2018-01-21 229 浏览
佢D餸出得慢又難食,我同阿仔去食,點左個2人份量餐,每道餸都出得好慢,大約每隔15分鐘先出得個一道, 白灼蝦無鮮味,色澤又不好,比市區酒樓仲要差,食個炒飯火候又唔夠,而且炒得又唔夠乾,但係龍蝦就反而夠彈牙不過!味道不夠重(招牌菜),總之一句講曬,中伏難食!