2009-08-23 303 浏览
原本谂住去爵江南,点知折左,开左另一间,食潮州野的。一心谂住食上海野,「幸好」也有另一选择。九点几,也坐满七成枱,应该唔错…..。四人吃了….唔要辣担担面,麻酱味淡,汤好薄身,唔rich,这个汤,可算系求其。面份量少,但爽口。皮蛋豆腐,Oh..No!一睇就知唔得!小笼包,皮绝对唔薄!肉汁唔鲜味,好似雪左好耐咁。醋又无姜丝。糟香小黄鱼,唔热,无煎香的活力,只胜在鱼大条肉多。蒜茸炒杂菜,最怕食杂菜,好似头头尾尾大兜乱咁!得少少蒜茸味,同埋油味…..韮王鳝糊,出奇地多鳝,不过那个「糊」只系油份,无鳝的糊汁。鲜肉锅贴,皮厚,肉饀死gu gu,同小笼包一样,唔得。好似唔系咁够食,order多两个面。阳春面,是清汤上海面,无乜特别。上海汤粗面,就吓亲喇!原来系将成碟上海粗炒,好多椰菜、冬菇丝、肉丝,再放汤…..o系呢个饱时候,再食上海粗面,真系痛苦!不过我觉得咁整法,比真正一个粗炒好,无咁肥腻。星期六茶芥$10/位,前菜$3/位,未食野,都收紧钱喇,太贵了。
九点几,也坐满七成枱
,应该唔错…..。四人吃了….
皮蛋豆腐,Oh..No!一睇就知唔得
!
小笼包,皮绝对唔薄!肉汁唔鲜味,好似雪左好耐咁
。醋又无姜丝。
糟香小黄鱼,唔热,无煎香的活力,只胜在鱼大条肉多。
蒜茸炒杂菜,最怕食杂菜,好似头头尾尾大兜乱咁
!得少少蒜茸味,同埋味…..
韮王鳝糊,出奇地多鳝,不过那个「糊」只系油份,无鳝的糊汁。
鲜肉锅贴,皮厚,肉饀死gu gu,同小笼包一样,唔得。
好似唔系咁够食,order多两个面。
阳春面,是清汤上海面,无乜特别。
上海汤粗面,就吓亲喇
担担面
皮蛋豆腐