2021-03-12
作为一个拉面控,无时无刻其实都想食拉面,今日系尖沙咀厚福街揾到呢一间拉面,见到好多选择,就决定入去试一试。其实正式啲来讲,呢一间唔系拉面店,系沾面店。佢嘅沾面选择繁多,有龙虾汤沾面、海胆沾面、鱼介汤沾面,都几多㗎。但系我呢就钟情于拉面,所以呢就冇叫到沾面。拉面嘅选择得两款一款系猪骨浓汤叉烧拉面,另外一款系有虾嘅汤底,因为我唔食虾,所以叫咗猪骨拉面。餐厅都几得意,会放低一个漏斗,上面写着如果20分钟内嘢食唔到就会有九折㗎啦!另外佢同其他拉面店一样都有得叫替玉啊、追加唔同嘢食咁样。最特别嘅系佢汤底可以无限免费追加,系其他拉面店无架!拉面好弹牙,几有韧性,吸左汤都唔会觉得好淋。叉烧呢就肥瘦适中,唔好油淋淋,又唔会好柴皮,恰到好处。汤底系典型的奶白色,闻落有猪骨的香味,试左一啖,都几唔错,唔好过咸,又够味。半熟溏心蛋呢好正,流心,够甜,而且有淡淡的酒香,好欣赏!
半熟溏心蛋呢好正,流心,够甜,而且有淡淡的酒香,好欣赏!