2021-07-26
台式火锅系呢排既新宠 虽然其实香港人一年四季都钟意十下十下已经唔系新鲜事,但而家既火锅著重讲求养生,尤其系台式养生锅,净食锅底已经觉得好高质讲紧既就系今次食既锅霸,仲要标榜「无限时吃到饱」 我friend话佢有朋友食足九个钟!我今日拣左晏昼黎食,战斗力好d,又唔会饱到夜晚训唔著。同埋个大胃王朋友一齐黎,一于擦返餐劲先拣锅底,净锅都有17款选择,仲有得拣辣度,真系花多眼乱 最后我地拣左药膳养生花胶鸡涮涮锅,真心觉得无拣错!个汤底有大量红枣、龙眼肉等药材,煲成一个好甜既药膳汤底。入面既鸡件好多,仲要超腍滑,绝对唔系煲到干柴哂既鸡 花胶都有唔少,仲有返咁上下厚度,滚耐d会更腍,比起爽口既薄花胶的觉得呢只更好 另外仲有粟米呀豆卜呀洋葱等等配料,吸哂汤头真心好食加汤都唔会加清水,而系连埋杞子北芪既药膳汤,越滚越浓一落左锅底就有QR code俾我地点野食,食材全部都系即点即送。净系饮品同酱料系出面拎,比较卫生。饮品方面有好养生既乌梅山楂、冷泡四季春茶、桂花乌龙同埋黑糖冬瓜柠檬,全部都系自家制。另外罐装同盒装饮品就有姜母茶、蜂蜜柚子、荔枝乌龙、忌廉鲜奶等等,仲有暖柜同室温选择,好贴心酱料有简单既蒜蓉
先拣锅底,净锅都有17款选择,仲有得拣辣度,真系花多眼乱
最后我地拣左药膳养生花胶鸡涮涮锅,真心觉得无拣错!
加汤都唔会加清水,而系连埋杞子北芪既药膳汤,越滚越浓
净系饮品同酱料系出面拎,比较卫生。
酱料有简单既蒜蓉、葱花、辣椒粒、沙茶酱等,个豉油难得系自家制,唔会太咸,仲用个木桶装住好得意
一返到枱就见到食材已经到哂,送餐超快速 而且都无漏单,值得一赞
我地嗌左贵d果个餐,系包Prime牛颈脊(白碟),就发觉同平d个餐包既Prime肥牛(右下黑碟)真系有分别,前者牛肉味更重更浓郁,反而无咁肥但都够腍滑
另外仲包个西班牙伊比利亚黑毛猪,油花超靓 无谂过猪都可以做到咁靓咁高质!
呢度既卖点系海鲜都可以任食! 海虾超鲜甜大只,肉质爽口唔霉。是日海鲜有大蚬同埋小蛏子,1d都唔欺场
鱼都有几种拣,白鳝片非常爽滑鲜甜,脆肉鲩有鱼片同骨腩任拣,怕有骨既仲可以拣啖啖肉既深海鱼柳
火锅配料选择都好多!八吋长长脚蟹棒好吸睛,食落都好爽皮 帆立贝啖啖厚肉 腐皮墨鱼卷都好得意。台式火锅当然唔少得鸭血啦!
松露墨鱼滑虽然唔算好重黑松露味,但墨鱼滑非常爽口弹牙!
手工饺子就有几款,我地试左香菇鸡软骨饺,口感都几特别。手打既仲有墨鱼、猪肉同牛肉丸,最钟意无粉既手打肉丸,好弹牙好鲜味
咸蛋黄鱼皮系呢度另一招牌,就咁食好脆同好重咸香味。
枱面仲提供shake shake袋同shake shake粉:七味粉、芝士粉、海苔碎,可以因应自己口味再加添,玩味十足
菜竟然有羽衣甘蓝,落落个清甜药膳汤底后1d都唔苦,仲有娃娃菜都系吸汤之选,食菜食得好滋味
最后仲有每人一客雪糕:Movenpick, Haagen-daz, Dreyers同Kitkat任君选择,打完热辣辣边炉食返杯冰冻雪糕真系不得了
总括黎讲,我同朋友都觉得锅霸高质过同类其他台式火锅。锅底真心已经占左一半CP值,而且比牛大x会多左任食海鲜 仲要Openrice有得订位,唔驶系门口排哂长龙咁入座同系自助区逼餐懵,服务同安排都舒适好多。