2022-09-16
有日路过呢一间小店,不单从店名,抑或从橱窗,都见到一饼饼、大大嚿嘅芝士,当然,品种喺嚟自荷兰啦。虽然小弟都好钟意食芝士,但就未至于食得咁专,都喺贪方便夹吓三文治,搞吓芝士捞丁……之类,所以,都喺晌超市买啲片装嘅摆晌雪柜睇门口而已。既然经过,入去打个转都无妨。店名叫「The Dutch Cheese and More」,「and More」就表示除荷兰芝士以外,仲有啲其他荷兰产品,「Stroopwafels」(Caramelwaffels)就是其中之一。小弟本身对荷兰菜已经唔多认识,其实「Stroopwafels」喺咩嚟呢?都喺店员讲讲,又网上查查,我估香港可能未有正式中文译名,不过,网上有见过译为荷兰煎饼、荷兰窝夫饼、荷兰枫糖饼、糖浆松饼……等等。可以当喺「嘉顿威化」嘅超超超薄版,两片威化夹上糖浆,既喺荷兰国民嘅茶点,亦喺荷兰嘅经典小食。当然,跟「嘉顿威化」确喺好唔同嘅,攞上手,一片都已经好坠手,中间睇都睇得见夹满糖浆,入口都算偏甜,加上喺焦糖味,所以,几口小弟口味,口感就唔喺预期中脆口,而喺软软腍腍,却唔黏牙,算几好食。衬杯咖啡,作为下午茶几一流。之后,再睇多少少网上资料,原来最起初
waffels)就是其中之一。 小弟本身对荷兰菜已经唔多认识,其实「Stroopwafels」喺咩嚟呢?都喺店员讲讲,又网上查查,我估香港可能未有正式中文译名,不过,网上有见过译为荷兰煎饼、荷兰窝夫饼、荷兰枫糖饼、糖浆松饼……等等。可以当喺「嘉顿威化」嘅超超超薄版,两片威化夹上糖浆,既喺荷兰国民嘅茶点,亦喺荷兰嘅经典小食。 当然,跟「嘉顿威化」确喺好唔同嘅,攞上手,一片都已经好坠手,中间睇都睇得见夹满糖浆,入口都算偏甜,加上喺焦糖味,所以,几口小弟口味,口感就唔喺预期中脆口,而喺软软腍腍,却唔黏牙,算几好食。衬杯咖啡,作为下午茶几一流。 之后,再睇多少少网上资料,原来最起初喺新鲜即做,将窝夫饼烤到金黄焦香之后,再注入糖浆、肉桂,再加压做成,入口香脆。不过,依家变为机制,做成随处、随时可买,少咗即制嘅风味。