焦糖炖蛋大家食得多,但有无谂过可以同泡芙一齐食?今次介绍既系由2016年开业至今,由2017到2021年都得到米芝莲推介既小食甜品Owl's Choux。呢间Owl's Choux主打意大利泡芙,开业第一年曾经面临濒结业,之后得到业主肯减租,再加上初次得到米芝莲推介,令到餐厅重新上轨道。泡芙都系每日即叫即整,每日限量最多200个,餐厅自设自家工场炮制,分别有唔同口味嘅法式奶油手工泡芙同埋意大利手工雪糕,泡芙嘅馅料唔用忌廉,而系用100%澳洲牛仔制成嘅意大利雪糕,而系雪糕入边都会加各种唔同口味既酱料。店舖位置比较隐蔽,系k11既转角位,唔熟尖沙咀既会好小去到个个位,我会知因为个度附近有间好钟意既拉面,店舖唔大,两个向街既bar枱位、两个向墙位同一张三个位既小圆枱,同店名一致既系会见到店内有好多猫头鹰既摆设。第一次入去帮衬𠮶时问店员有咩推介(其实系老细),老细有好详尽介绍唔同口味同比较推介嘅口味,而且同我讲帮衬超过$58就会有一个印花,可以加落wallet入面,可以几张单夹埋一齐计,储够四个印花就会有一个招牌焦糖炖蛋泡芺,喺下次买一样嘢𠮶时就会一齐送。不过可能我同老细倾偈倾得多,之后几次佢

焦糖炖蛋大家食得多,但有无谂过可以同泡芙一齐食?

第一次入去帮衬𠮶时问店员有咩推介(其实系老细),老细有好详尽介绍唔同口味同比较推介嘅口味,而且同我讲帮衬超过$58就会有一个印花,可以加落wallet入面,可以几张单夹埋一齐计,储够四个印花就会有一个招牌焦糖炖蛋泡芺,喺下次买一样嘢𠮶时就会一齐送。不过可能我同老细倾偈倾得多,之后几次佢都认得我,有次我净系买咗$104佢都俾咗两个印花我。

除咗忌廉泡芙同埋意大利雪糕泡芙,另外仲有迷你小泡芙,不过入边就冇cream,但会有一啲盐粒糖粒系上面,配上海盐焦糖酱。

而意大利雪糕唔一定要连泡芙,都可以单独咁嗌,可以嗌单球、双球、三球,甚至可以加法式小泡芙喺雪糕上面。意大利雪糕嘅口味我第一次去有六款,榛子、北海道牛乳、伯爵、蓝苺乳酪、焙茶同埋芒果雪葩,但之后再去焙茶同埋芒果雪葩无左,反而多咗椰子斑斓雪糕。

饮品方面分两大类,除咗有咖啡仲有鲜奶,咖啡有经典嘅美式咖啡、拿铁、意大利泡沫咖啡等。而鲜奶就比较特别啲,有紫薯鲜奶、香蕉朱古力鲜奶等。只要有叫泡芙都可以跟餐价平一啲品尝到。

食完第一次觉得好好食,第二次帮衬时想买外卖俾女朋友,就边坐边食,临走时先买外卖,问老细佢话即日食嘅话唔使雪都得。

因为今次我唔系食完就走,坐咗一阵,发觉只要系堂食,老细都会斟茶俾你,或者话你知有得斟茶饮,饮完之后觉得几香几好饮而且可以解腻。之后佢好推介依种茶,唔系净系推介比我,同其他枱既客都有讲,话饮左呢个茶个人会慢啲,因为个麦香味好重好钟意就问边度有得买,佢话monomono有得买,呢种独特既茶味仲未系其他茶叶揾到。
南非国宝茶

之后应该系第三次去店舖,店主已经认得我系咪问过佢茶叶喺边度买,当我去斟茶试佢话换咗茶叶已经,今次换咗南非嘅国宝茶,话今次唔系出边买,而系人哋俾佢,饮落又系好顺口,佢话饮呢个茶好,好似可以降血压、降三高,有时店主自己一个人做嘢做到头晕,一饮完又精神返,听完之后都饮咗几杯。佢话其实每日冲完都剩咗好多茶,最后都自己饮晒佢,可能因为咁每次见到客人佢都好推荐大家斟多啲茶饮。

喺度饮茶𠮶时听到佢同客人嘅对话,佢同客人讲招牌焦糖泡芙已经冇晒,客人话点解咁快无哂,佢话今日系last day,我听完之后吓一吓,咁好食有咁好生意嘅舖头咁快要执?之后佢讲笑话系呢个星期既last day,因为餐厅每逢星期一休息。会想快啲清晒啲货所以卖晒就冇,之后我再问佢卖晒嘅款系咪唔会再做,佢话原来差唔多收舖,因为𠮶日阿妈自己一个喺屋企,所以想快啲收铺返去。

已经食咗几次既我好奇一问店主,点解叫猫头鹰泡芙,店主话系去完九洲旅行之后改咗呢个名,呢个名已经改咗好耐,因为九州有好多猫头鹰,本身改呢个名𠮶时冇谂咁多,但之后发觉呢个名好适合,因为猫头鹰有啲象征幸运,而且猫头鹰唔会成日都见到,改完之后发觉其实猫头鹰好代表到佢同依间铺,一直都系好幸运。而且猫头鹰嘅英文系Owls,O佢觉得系代表泡芙,而wl 系解with love,改完之后嘅几年发觉呢个名真系好适合而且好有意义。
1️⃣ Creme brûlée PUFF 💰36(👅: 9.5/10)
Creme brûlée PUFF

呢个系店铺既招牌,焦糖炖蛋泡芙。泡芙都系即叫即整,感觉上呢个招牌嘅口味嘅时间耐啲,因为佢会用火枪烧下上面嘅焦糖,大概需要等10至15分钟。
泡芙大小比平时食既会细啲,上面有焦糖脆脆,泡芙嘅内馅充满吉士忌廉,系焦糖同云尼拿口味,所以会清楚见到啡色同埋白色嘅忌廉同见到云尼拿籽,老细会介绍食法,唔好净系食上面焦糖,或者净系食泡芺,要连埋两个一齐食最好。
焦糖炖蛋非常出色,咬落上面劲脆,脆既程度系咬落会有声,有小小厚度唔会一咬就无哂,脆而不硬,味道唔会过甜,而且烧得岩岩好唔会苦,系食过最好食既焦糖炖蛋。法式泡芺外表上会见到有纹状,食落够松软,对比起一般扁身平滑食落系烟韧既泡芺,一咬满满既内馅爆哂出黎,唔会话内馅边个位会唔够,食落香滑,云呢拿味好香,上面脆脆连奶油同泡芙一齐食,无论味道定系口感都系有层次感,而且佢系CREAM所以比起真既,cream brûlée口感仲要再丰富。可能因为佢唔大个,所以食完完全唔觉得腻。
2️⃣⃣ Paris - Breat 💰38(👅: 8/10)
Paris - Breat

呢个系榛子泡芙,内馅系饱满既桩子奶油,而上面系一粒粒既海盐脆粒,再食食到松脆既泡芙,桩子奶油味道够重,对于桩子爱好者系满口满足感,加上脆脆海盐脆粒,有CREAMY同时有咬口既口感,实在系一口接一口。

外脆内软既原味泡芙,包裹住特浓榛子Gelato,面头仲有啲可可球同朱古力蛋糕,一啖咬落去榛子酱系口中喷发,真系超好味。钟意食缤纷乐既你,一定会钟意~
3️⃣⃣ Praline Noir 💰60(👅: 8.5/10)
Praline Noir

系一个榛子做主角,加意大利雪糕既手工泡芙,外表似系外馅丰富既菠萝包,老细教食呢个要一啖雪糕一啖Puff咁样食,唔好净系食一边。雪糕上面既系朱古力脆脆,食到底会有桩子同朱古力BROWIES。泡芙系原味,榛子果仁糖雪糕加一口松脆既泡芙,口感上非常搭,雪糕食落够柔滑够奶香,唔会好快融,加上味道够浓既花生酱同榛子糖浆,配搭口感脆脆既脆球,同朱古力既味道相映成趣,雪糕加脆脆好似食紧牛奶加脆脆既早餐咁,食到底就会见到BROWIES,够松脆,加埋雪糕同泡芙又系另一种享受。
4️⃣ Red Velvet 💰60(👅: 8.5/10)
Red  Velvet

呢个系我试嘅第二个意大利雪糕手工泡芙,呢个口味都算系最人气嘅其中一个,可能因为佢酒红色嘅外表,雪糕当日得四只口味,榛子、北海道牛乳、伯爵、蓝苺乳酪,我拣咗伯爵茶。
因为我有食过佢新口味嘅泡芙叫toffee lady,泡芙上面嘅cream都系主要系伯爵茶嘅味道,而呢个伯爵茶雪糕食落个味道会比𠮶个cream甜一啲,因为佢系纯伯爵茶,而呢一个cream系沟咗花同其他成份,虽然甜一啲但系都唔会话觉得Heavy觉得太甜,甜得黎都系带有茶香味。
雪糕上面我有啲红丝绒嘅粒,食落好有口感,天鹅绒粒食落唔甜,不过红丝绒嘅味道相对淡啲,反而士多啤梨嘅味道比较出,因为雪糕底部有一啲士多啤梨同玫瑰嘅酱,酱唔会太多所以唔会太过抢味道,但食落唔系得个甜字,而系甜中带少少咸,因为会食到加咗盐粒,食落感觉会去走咗部份嘅腻感。
当雪糕食咗一半之后,可以好似汉堡包咁食成个泡芙,满足感爆棚,因为多重嘅味道同多重嘅口感享受,唔止系雪糕上面,泡芙上面都系有红丝绒粒,不过就唔系一大粒,而系类似red velvet cake,食落系松软得来带少少湿润。
泡芙因为都系新鲜焗起,食落系热热地,同雪糕形成冰火嘅对比,而且泡芙入边有粟米脆化,口感再多一个层次。
5️⃣ Tiramisu PUFF 💰36(👅: 9/10)
Tiramisu PUFF

呢个系特别既泡芙,老细话MENU未有图,因为本身想试焦糖既泡芙点知卖哂,佢就推介我食呢个,之后我再去帮衬问咗次都有,算系喺隐藏Menu入边。食法系要将上面既蛋黄酱连同内馅既咖啡酱一齐食,先会有Tiramisu既感觉。果真当两者二合为一,就系神奇既Tiramisu味奶油,加上松脆既泡芙又系一个新味觉冲击,感觉呢个松脆既法式泡芙,加上任何味既奶油都系好食,加上呢个Tiramisu奶油做得出色。
6️⃣ Toffee Lady 💰44(👅: 9/10)
依个系三、四月新出嘅其中一个口味,另一个新出嘅口味系越南咖啡。
呢个系店主原创嘅泡芙,因为店主钟意食chocolate bar,所以将佢嘅概念摆落泡芙入边,但平时食到既chocolate bar都系比较甜,呢个系经过改良,泡芙上面嘅系朱古力,朱古力上面嘅cream,买𠮶时店主介绍系伯爵茶,食紧个时再问,佢话其实系有好多种茶炒成,除咗伯爵茶仲有花、拖肥等等。
泡芙入边呢旧系云尼拿cream,食落去上面嘅朱古力味道唔会苦涩,亦都唔会过甜,同时又食到入边软滑嘅云尼拿cream,而上面嘅伯爵茶cream闻落好香,食落除咗有伯爵茶茶香味,仲有配合得好好嘅拖肥味,两者结合得好好一啲都冇违和,虽然呢个泡芙有好多仲味道摆埋一齐,但一齐食冇话边个互抢做主角,全部都平衡得好好,个人好钟意上面𠮶个cream,唔甜但有好香既茶味,题外话依个系店主最钟意嘅泡芙,因为系佢原创嘅泡芙,比起招牌嘅焦糖炖蛋泡芙佢更加钟意呢个。

🌟可以话系食过最好食既焦糖炖蛋,同时系最好食泡芙,两者结合得好好,加入唔同奶油重现唔同既味道,店舖位置方便系尖沙咀,有时间我就会去食个Creme brûlée PUFF 坐下饮下茶放慢个人。泡芺口味仲有云尼拿、焦糖,雪糕泡芙仲有Popcorn & Rocks、Mango Tango同Red Velvet,要试哂睇黎要去几次,系尖沙咀绝对系高质既甜品,无论系饭后一小个泡芺所结,定系外卖返去定买比人食,我已经介绍过无数人去依间店舖试,试完佢哋都话好食,而且自己再返去买。

试过其他口味,始终觉得招牌既焦糖炖蛋最好食,因为两者结合实在太完美,但其实呢个焦糖炖蛋泡芙并唔系店主最钟意嘅口味,啱啱新推出嘅Toffee Lady 先系店主最钟意嘅一样,因为佢觉得依个伯爵茶、拖肥、朱古力bar泡芙所有嘢都系平衡得好好,而且系原创嘅泡芙。而焦糖炖蛋并唔系佢原创,佢只不过将呢样嘢摆落泡芙入边,只不过冇人谂过将焦糖炖蛋摆落泡芙一齐,但我觉得依两个口味都系最好食嘅两个口味,我谂试过晒所有口味之后,cream puff我应该会keep住净系食呢两个口味,至于意大利雪糕嘅泡芙我推荐red velvet,甜得来又未至于过甜,味道又好特别好清新,唔系平时食到嘅口味。

特别一提系official收铺时间系写2130/2200/2230/2330,因为我有试过食白果所以问,老细话收铺唔定,卖哂就会提早收,通常8-9点就会收铺,8点可能唔再整卖哂就收铺所以,如果想食到唔好真系9点10点先去到,如果惊卖晒可以试吓7点𠮶时落单买,可能8点几𠮶时返去攞都得,如果食完晚餐先去买就可能已经卖晒。

另外因为店舖星期一休息,所以星期日好大机会卖晒嘅泡芙就唔会再做,如果星期日想去试就要早啲,尤其系啲vanilla cream based既泡芙,好似招牌焦糖炖蛋泡芙、原味云呢拿泡芙。
👅味道: 9/10
🍴环境: 7.5/10
💰消费: $36-60 (服务费: NA)
2021-02-27
Creme brûlée PUFF