2022-01-09 767 浏览
好多人去饮茶🫖吾系食虾饺就系烧卖呢啲指定动作,食品的质素和水平,一般都唔太差,但系要知道呢间食肆嘅点心厨房的真功夫,有冇用心做点心呢,就要睇吓佢𠮶啲炸点啦!今日来到大埔,走入来这家中式酒楼饮茶。地方雅致唯面积比较细,枱之间有适当嘅平风隔开。随便点左几个点心,有鲍鱼烧卖丶双色虾饺及瑶柱灌汤饺。因为无特别期望所以无特别失望。旁边有食客突然啊的一声,原来佢咬了一口个煎堆仔,煎堆仔内的流心奶黄如喷泉般射到周围糸。于是乎我就马上叫了一客。等左15 分钟终于到啦,哗,真系几靓仔㖞,个煎堆表面有黑白芝麻,size 大约吋半至两吋一个,够圆,一碟三粒。一口咬落真的好流心,而且味道吾太甜而且带点脆脆地👍。一般流心会渗入个皮令到个煎堆霖晒,但今次我特登把另一个放咗十五分钟后再咬,真系仍然好脆,最重要系内里仍然系流心😋超正!
流心煎堆仔
2021-07-21