2024-01-29 671 浏览
今晚過來逸瓏灣探朋友,被帶到她樓下的中菜餐廳吃飯~ 餐廳位置正正在商場,停車場上兩層非常方便~ 餐牌款式很多,價錢大眾化,但質量絕不馬虎,份量大,性價比高私心推介 ✨✨魚味濃郁,入口爽滑嫩鮮香的沙巴龍躉二食 ~蛋味香濃的滑蛋鮮蝦仁~ 西澳龍蝦伊麵,蝦肉肥美,肉質飽滿多汁,口感既滑又彈牙~菠蘿咕嚕肉,酸甜適中,外脆內香嫩,也不會有過多的肥肉和炸粉~酸菜桂魚湯頭味道好平衡,酸度同鹹味都恰到好處,然後食到魚的鮮甜。
餐牌款式很多,價錢大眾化,但質量絕不馬虎,份量大,性價比高

私心推介 ✨✨
魚味濃郁,入口爽滑嫩鮮香的沙巴龍躉二食 ~
蛋味香濃的滑蛋鮮蝦仁~
西澳龍蝦伊麵,蝦肉肥美,肉質飽滿多汁,口感既滑又彈牙~
2023-12-22 459 浏览
昨天我爸爸媽媽兩個老人家去飲正價茶,點知坐超過一粒鐘之後個男部長口黑面黑大大聲同兩個老人家講你哋坐咗好耐了,應該要埋單了,然後就行開。搞到兩個老人家又面懵又尷尬。其實如果有時間限制,可以先講明,大家都會識做,唔會霸你張枱阻你做生意。不須要用這種口黑面黑的態度對待兩個老人家。記得今年農曆新年,我們和親戚一共10多人都在這裏飲茶。誰不知1小時內有超過10個部長、夥計、傳菜員不停輪流走過來向我們拜年逗利是,而我們都很開心樂意比利是的,點知去到今時今日服務態度180度轉, 10分令人失望。正所謂你唔尷尬,尷尬就係人哋。

2023-05-09 581 浏览
入餐廳時因為無人喺門口所以自己行入去,點知入到去有個阿姐態度勁差,勁唔友善叫我哋出返去等等先話未入得。都唔緊要啦出返去等等。到入得之後,嗌茶嗌咗兩次先有人識上茶。嗌嘢食嘅時候個光頭佬又成日走來hard sell勁煩。上菜嘅速度都還好,但食物就中規中矩啦,但價錢貴咗啲啲,一個蝦仁炒蛋都148元,佢哋擺明因為知道自己係商場裏邊,唯一一間餐廳,所以咁嘅服務態度,完全唔會諗住招呼你,所以寧願去遠啲都唔會再食。

2023-03-02 662 浏览
一班朋友為㊗️壽星慶生,指要係呢道攪,因為鐵觀音香醇,茶厚夠清,飲起來好舒服,佢的價錢同質素環境都不錯又坐得舒服。今日6人就叫咗2個午市優孖寶惠套餐$198,中午呢講呢個餐都幾抵食可選擇粉/飯+三款點心1️⃣福建炒飯野飯🍲底炒濕潤材料豐富,顏色鮮亮✨食起來仲好咬口🌑黑金流沙包x2-熱辣辣包子分開,好像火山岩🌋一樣湧現出,金黃鹹蛋黃醬,甜甜鹹鹹的🦐蟹籽燒賣-脹卜卜,爽口彈牙2️⃣菌干燒伊麵🍝炒得乾身帶少少濕潤,不太油,偏向唔太食肉嘅女士們最愛🐔醬黃蒸鳳爪-炆得又腍又入味,充滿骨膠原🇯🇵日式釀茄子🍆-光澤飽滿,肉質一絲絲仲大大件🐔五寶鮑魚雞扎-多種食材包成,魚肚,雞柳,冬菇,好有料咖喱魷魚🦑-Woo~口感厚身又彈牙,個咖喱汁包住魷魚,好懷舊風味合桃包-一坐下底朋友就話要必點💕,但基本上我對合桃包唔太討好,都一試啦~woo不得不讚真係做得好出食,包身普通唔吸引,但裏面嘅合桃餡流出一浸啖白色甜甜的合桃油,真係好健康,食完念念不忘🤤
可選擇粉/飯+三款點心
1️⃣福建炒飯野飯
🍲底炒濕潤材料豐富,顏色鮮亮✨食起來仲好咬口

🦐蟹籽燒賣-脹卜卜,爽口彈牙

2️⃣菌干燒伊麵
🍝炒得乾身帶少少濕潤,不太油,偏向唔太食肉嘅女士們最愛

🐔醬黃蒸鳳爪-炆得又腍又入味,充滿骨膠原

🇯🇵日式釀茄子🍆-光澤飽滿,肉質一絲絲仲大大件

🐔五寶鮑魚雞扎-多種食材包成,魚肚,雞柳,冬菇,好有料

2023-03-02
庆祝纪念
生日
2023-01-15 443 浏览
光頭男經理態度極惡劣,食到一肚氣,就算係老闆都唔會咁嘅氣燄。經理質疑我地追單其實係自己食咗,埋單亦大大聲無禮貌話"呢度唔收卡"。咁樣餐飯幾好食都無用,何況唔好食。
2022-12-20 435 浏览
家人介紹我在這間茶樓買外賣,我未幫襯過,今天帶住小朋友來買午市外賣,11:20落單(一個臘腸滑雞飯),個女經理態度非常不友善,冇乜禮貌。等左10分鐘,小朋友開始叫肚餓,我搵另一個侍應問,佢睇一睇我張單,話要等多10分鐘我話吓仲要等10分鐘?佢話係呀你張單20分落丫嘛,要等20分鐘架。真係痴孖筋,未見過d咁嘅食肆,若然一定要等20分鐘的話就應該在餐牌上列明啦!落單時個經理都冇提及要等20分鐘。最後在好少客人的情況下等了22分鐘。返到屋企打開飯盒,賣相很不吸引食左兩啖,味道正常但唔夠熱,唔係果種即叫即整新鮮滾熱辣嘅感覺,所以我都唔明點解要等咁耐我忍唔住放入微波爐叮返熱來食..然後亦明白點解淨係配汽水,因為可以降火(一肚火)這是唯一貼心的地方。等外賣時我心想:這間食肆只適合在這種人跡稀少地方生存,如果在市中心,一早俾d大叔小到上天花板,仲可以大條道理要客人等20分鐘咩。
最後在好少客人的情況下等了22分鐘。
返到屋企打開飯盒,賣相很不吸引
我忍唔住放入微波爐叮返熱來食..

臘腸滑雞飯
外卖自取
逸翠軒海鮮酒家📍 大埔白石角科進路21號逸瓏灣II期LG樓19-20號舖去完staycation,朋友帶路去咗逸瓏灣一個商場內嘅酒樓飲茶。呢一次係我哋第一次飲啖茶食個包,所以值得紀念一下。 💰$75午市煲仔飯孖寶 🍚我哋嚟到已經係做緊午市,所以有呢個孖寶套餐可以揀,我哋揀咗鳳爪排骨煲仔飯配鬼馬炸兩腸。鳳排骨煲仔飯嘅飯好有咬口,鳳爪同排骨嘅量都好夠,好送飯。炸兩腸嘅炸兩好香好脆,腸粉皮唔會太厚,點埋甜醬麻醬一齊食,好好味。 💰$34黑金流沙包 🍞呢款黑色嘅流沙包大家應該唔陌生啦,朋友話之前嚟食嘅時候包面係有金色裝飾,但今次就全個都黑鼆鼆,入面嘅餡真係會流出嚟㗎啵,熱辣辣嘅時候食就最好味啦! 💰$34鮮蝦紅油抄手 🦐🥟呢度嘅紅油抄手有四粒,調味偏酸但後勁都有啲麻辣,食落似普通雲吞,無咩特別,但都幾大粒幾抵食。 💰$38鵪鶉蛋燒賣 🪺🥟唔係間間酒樓都有得食鵪鶉蛋燒賣㗎,話說有無人知點解鵪鶉蛋燒賣永遠都只係得三粒?佢嘅鵪鶉蛋蛋黃好香,燒賣嘅肉好爽口,得閒食下啲懷舊點心都幾正㗎。 💰$263其實我都幾鍾意去飲茶㗎,因為選擇好多又可以食得好飽,同朋友一齊唔一定次次去食Cafe或者高級餐廳嘅,去下飲
逸翠軒海鮮酒家

鮮蝦紅油抄手 🦐🥟

💰$38
鵪鶉蛋燒賣 🪺🥟

💰$263
其實我都幾鍾意去飲茶㗎,因為選擇好多又可以食得好飽,同朋友一齊唔一定次次去食Cafe或者高級餐廳嘅,去下飲茶食個包都係一件樂事嚟㗎 ,下次去邊度好啊?
因为挂了8号风球,所以就近过来吃饭,刚坐下没多久就听到两桌人分别催单,心中已有不好预感,点菜的时候已经尽量点了可以快速完成的菜,而且一共就点了两个菜。其中的金沙虾很快上了,但另外一个粉丝煲差不多等了快1个小时。当时也没有什么人了,可能是厨师想罢工回家吧,最后只能取消走了。虽然可以理解受风球影响不容易,但白白浪费顾客时间就很不应该,作为逸珑湾的住户,虽然地理位置很方便,但下次不会再来了,毕竟味道也就那样,性价比太低。
2022-07-01
2022-01-09 767 浏览
好多人去飲茶🫖吾系食蝦餃就係燒賣呢啲指定動作,食品的質素和水平,一般都唔太差,但係要知道呢間食肆嘅點心廚房的真功夫,有冇用心做點心呢,就要睇吓佢嗰啲炸點啦!今日來到大埔,走入來這家中式酒樓飲茶。地方雅致唯面積比較細,枱之間有適當嘅平風隔開。隨便點左幾個点心,有鮑魚燒賣丶雙色蝦餃及瑤柱灌湯餃。因為無特別期望所以無特別失望。旁邊有食客突然啊的一聲,原來佢咬了一口個煎堆仔,煎堆仔內的流心奶黃如噴泉般射到週圍糸。於是乎我就馬上叫了一客。等左15 分鐘終於到啦,嘩,真係幾靚仔喎,個煎堆表面有黑白芝麻,size 大約吋半至兩吋一個,夠圓,一碟三粒。一口咬落真的好流心,而且味道吾太甜而且帶點脆脆地👍。一般流心會滲入個皮令到個煎堆霖晒,但今次我特登把另一個放咗十五分鐘後再咬,真係仍然好脆,最重要係內裡仍然係流心😋超正!
流心煎堆仔
2021-07-21
流心煎堆仔
2021-07-23 720 浏览
跟前面多則食評所述一樣,特別是收銀超級、超級沒禮貌,去消費跟欠了她債一樣。有客不理睬,應也不應一聲,以為她沒聽到,再問一次,極端兇惡。超級倒胃口,以後不再幫襯。已知酒樓不能要求太多,但這位收銀真的是頂級兇惡!
2021-01-22 1114 浏览
疫情下,佢地比較多附近工地既人來食飯,單人需共一桌,但無夾板。食物偏貴,味道一般。|瑞士汁炒河粉,不試也可!🚫皆因佢炒燶左,令到成碟都有陣味,的而且確,牛肉數目多,但卻不是滑牛,比較有筋,河粉都滑,但成碟偏油。|牛栢葉,幾彈牙,但味道一般,有其他食材墊底,係湯中夾出泥,一口油膩感°|膠粉,都係油油地,但呢個我接受,幾好食,滑溜溜~|棉花雞價錢貴左啲啊~ 個魚肚係有啲厚度既,但雞就唔係話好滑啦,有粒小花菇
瑞士汁炒河粉,不試也可!🚫
膠粉,都係油油地,但呢個我接受,幾好食,滑溜溜~
棉花雞
2020-08-28 1071 浏览
有試過堂食 點心冇比到漲醬料 話因為我哋冇問佢攞 正常去酒樓食嘢 係應該要比我 仲要話返因為我哋冇問佢攞 啱啱嗌外賣仲過分 講完我要乜嘢幾多號電話咩名 就即刻cut線 我都未問有咩飲 之後我再打返落去 我話啱啱係咪有嘢飲 佢話落到去先講 我問佢咁即係有咩飲 勁冇禮貌咁同我講有咩飲 就即刻cut線 連續兩次cut線 真係超冇禮貌 垃圾舖頭
垃圾舖頭

2020-06-21 990 浏览
來到了白石角探朋友,晚上便和友人一起來到逸翠軒。開始有酸菜和花生等菜時食用。中菜來說水準也是過得去的。咕嚕肉: 味道正常,和出面食的差不多花膠嚮螺煲老雞湯:湯味濃,膠質感重,飲用會覺得對皮膚好狀元豆腐:帶子和珊瑚蚌配豆腐,鮮和滑溶在一起交織出鮮嫩滑感炸子雞:皮炸得很脆,雞肉味濃,好味椒鹽炸豆腐: 一個字 正!牛肉通菜:牛肉有點燒過的痕跡,咬落脆嫩可口,通菜也炒得好好,配飯吃一流金銀蛋莧菜:菜食翠綠 配金銀蛋 味道不錯大家食得很飽,食滿足。朋友聚腳聊天用餐 是不錯的地方。👍
來到了白石角探朋友,晚上便和友人一起來到逸翠軒。
開始有酸菜和花生等菜時食用。
中菜來說水準也是過得去的。
咕嚕肉: 味道正常,和出面食的差不多
花膠嚮螺煲老雞湯:湯味濃,膠質感重,飲用會覺得對皮膚好
狀元豆腐:帶子和珊瑚蚌配豆腐,鮮和滑溶在一起交織出鮮嫩滑感
炸子雞:皮炸得很脆,雞肉味濃,好味
椒鹽炸豆腐: 一個字 正!
金銀蛋莧菜:菜食翠綠 配金銀蛋 味道不錯
大家食得很飽,食滿足。
朋友聚腳聊天用餐 是不錯的地方。👍
2017-11-24 2711 浏览
依間垃圾幫襯過幾次 ,d食物好垃圾。晚餐好難食 裏面d女樓面同收銀服務態度極差,我住系果道 有時會經過見到女職員同客嘈交,已見過幾次!我本人都同個收銀嘈。家因買外賣好似要比人出氣咁!又當住d客人講曬粗口!好似爛仔館咁!垃圾食物!垃圾樓面!
2016-07-12 4051 浏览
豪宅第逸瓏灣,中菜酒家可以如何收費上面這套餐ok?叫一個 148左右午套餐一碟炒飯3 点心都不貴新疆提子牛肉生炒飯好吃 似生炒牛肉飯加入葡萄乾好吃 炒得干 味道也配搭特色精彩点,大点內含芝士的虾春捲很喜歡芝士和靚虾故最愛這個义燒腸普通更普通這逸翠軒說是翠河集團的食豪華裝飾第二名黃金涼瓜條炸苦瓜咸蛋黃濃郁香氣好吃到位 夠勁蛋黃這宅第真的豪吃午飯就算了!
豪宅第
逸瓏灣,中菜酒家
可以如何收費
上面這套餐ok?
叫一個 148左右午套餐
一碟炒飯