2023-02-23
坚尼地城煎饺子好去处 呢间饺子店有几间分店 (西湾/铜锣湾/湾仔/太子/将军澳/中环)几近地铁站 坚尼地城一出站就到 简单记录下.⭐️寿喜烧牛肉煎饺(中)7只$58呢间店我最钟意佢哋嘅煎饺👍🏻外层我煎到好香脆 金黄色 (仲脆过上次)😋咬开有小小日式寿喜烧 沾满酱汁既感觉但咬开肉汁冇上次咁多 (反而更脆).⭐️至尊松茸煎饺(中)8只$80跟汤👍🏻同样好香脆 咬开有唔少松茸馅料跟一个偏清 滋润嘅鱼白汤 明显感受到冇味精望到佢地材料有 粉葛 扁豆 赤小豆 鲮鱼 鲫鱼 陈皮 蜜枣 红萝卜 排骨🤔汤底同上次一样暖暖地 如果爆热会好d.⭐️双并汤饺$60 10只叫左 粟米猪肉/白菜猪肉 2款都唔错同样跟左一大碗滋润嘅鱼白汤汤饺 饺子皮 厚薄平均 冇穿 加分钟意饮汤嘅朋友 点呢款性价比最高.⭐️四川凉皮(小辣)$32点左小辣 但都好辣 辣椒渣 辣味 后劲好重凉皮晶凝通透 好弹牙 可以食到雪雪声底下有青瓜丝 花生碎 红油量适中 .⭐️黄金原味皮蛋$28皮蛋蛋黄系小小流心 口感相当Q弹但原味 应该用左类似陈醋既汁 未必个个钟意如果做返尖椒 或者麻辣汁 应该会相当惹味.之前嚟过 今次客人比上次多咗好多整体保持到质素
⭐️寿喜烧牛肉煎饺(中)7只$58
呢间店我最钟意佢哋嘅煎饺
👍🏻外层我煎到好香脆 金黄色 (仲脆过上次)
😋咬开有小小日式寿喜烧 沾满酱汁既感觉
但咬开肉汁冇上次咁多 (反而更脆)
⭐️至尊松茸煎饺(中)8只$80跟汤
整体保持到质素 继续好评
#hkfunfoodrecord穷游香港
#hkfunfoodrecord_坚尼地城
#hkfunfoodrecord_西环
#饺掂手工饺子云吞专门店 (西环)
地址:西环士美非路12号文光阁地下C号舖
‼️想睇更多资讯
‼️呢边有猫猫睇:@hkfuncatrecord
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#饮食 #美食 #优惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食评
#坚尼地城美食 #饺子 #汤面 #西环美食 #煎饺 #汤饺