2020-09-19
香港嘅刀削面店唔多,铭兴系其中一间,佢地嘅刀削面除左汤面,仲有热拌同凉拌拣,比起好多刀削面店选择较多,而且仲系即叫即削即煮,保证新鲜,因为我自己都几钟意食有咬口嘅刀削面,所以今日去开大角咀见倒哩间面店几多款拣,就一于入去试下。店面简简单单,干净企理。点完面,见倒师傅真系拎旧面团出黎即削。所有面款都系四十几五十蚊有交易,加$9可以双拼,另外亦有小食同野饮。落完单先睇倒原来每张枱上面都有大大樽腌萝卜任食,酸酸地好开胃我最钟意,我都食左好多。热拌猪大肠拼猪耳仔刀削面($49) - 热拌刀削面卖相俾想像中靓,除左面多,𩠌都多,刀削面完全俾上面嘅猪大肠同猪耳遮住,猪大肠够腍,猪耳脆口。刀削面口感好烟韧,本身捞左芝麻沙律酱,食落好重芝麻香味,所以食完都几饱肚,旁边仲有青瓜丝同担担酱。麻辣牛展拼手斯鸡刀削面($57) - 所谓麻辣原来系喺牛展度,唔系加入汤面入面,牛展几腍带少少弹口,手撕鸡唔会太鞋,刀削面因为俾汤浸住,所以食落冇热拌咁烟韧,建议要快食,不过口感都比普通面弹口好食。凉拌青瓜($20) - 青瓜爽脆,份量都几多,不过留意虽然冇讲明系麻辣,不过其实都系辣油底。凉拌黑木耳($30) - 黑木
店面简简单单,干净企理。
点完面,见倒师傅真系拎旧面团出黎即削。 所有面款都系四十几五十蚊有交易,加$9可以双拼,另外亦有小食同野饮。
凉拌黑木耳($30) - 黑木耳好爽口,不过同样系辣油底。
右: 柯华田脆脆(跟面加$8) - 柯华田味超浓郁,上面好多脆脆,可以话比好多cafe嘅朱古力或柯华田饮品好饮好多,惊喜!