2025-01-19
睇左👀韩剧照明商店专程嚟潮圣,剧集同小店cafe crossover感觉新鲜!门口放了照明商店灯箱招牌,加上不同灯饰配上木门框,打卡able~下午四点去到都要等十张枱,不过等左廿分钟就入到~店内墙身贴上剧照和海报,有唔同款式嘅枱灯装饰,衬埋咖啡工具,布置得几有气氛~言归正传,最重要咖啡同食物水准点先?点了all day breakfast、焦糖香蕉雪糕窝夫、latte、菠萝热情果咖啡梳打,价钱偏贵。All day breakfast :配搭丰富有薯饼又有酸种包,颜色卖相靓,味道中规中矩,终于系现成食物吗~赞系有生果可解一解腻!焦糖香蕉雪糕窝夫:焦糖香蕉可以再烧得焦脆点,焦糖面有点薄弱,雪糕味道唔错,窝夫质感面脆松软,味道正常发挥。Latte & 菠萝热情果咖啡梳打,咖啡底系偏苦同浓, 配奶感觉比较适合;菠萝片造型吸引,但配热情果配味同梳打令咖啡苦味更突出,好似用返带酸味嘅咖啡会比较衬。整体环境唔错,食物质素正常,卖相吸引,只系价钱偏贵,食物基本上都要百几蚊,再加咖啡饮品四十至五十几...