2021-12-24
日本菜一向予人感觉都喺高级啲,够专注,用料靓,更喺不时不食。今晚同朋友嚟到铜锣湾食厦Cubus嘅「华鸟风月」,叹叹特色料理、串烧,绝对喺高质嘅演绎。餐厅占地两层,而要到访餐厅,喺要先上25/F,呢一层喺新派时尚嘅居酒屋,而落一层23/F(餐厅有专用嘅楼梯)喺附属嘅鸡尾酒吧,餐前或餐后落嚟饮番杯都几唔错。走进餐厅,非常摩登型格,一室黑、白、灰,装修简约,墙上嘅和风彩绘顿成亮点。左边一排喺吧枱位,可以欣赏到师傅整串烧,而右边喺餐枱位,适合较多人一齐用餐嘅位置。 而走到餐厅到尾,见到一面仲有个厢房,不过,睇到有啲客,唔太方便走入去影相,所以,远距离补一张。另外,近门口,吧枱之上,放咗一大盘「是日厨师精选鱼鲜推介」,师傅话喺由日本渔市场直送到港嘅海产,客人可以选择唔同嘅烹调方式,当然,师傅都会提供一啲建议食法嘅。食日本菜,一向啲餐具都特别精致,就算喺今晚咁摩登嘅居酒屋,啲餐具都一样好靓,所有餐具、容器都以天然石材造成,非常有质感。此外,招呼亦好贴心、有礼,喺一贯日本餐厅嘅高服务水平。静冈县水果茄沙律 $78唔止海产,好多食材都用上日本货,定价略高,但质素自然更有保证。简简单单水果茄、沙律菜,再
唔止海产,好多食材都用上日本货,定价略高,但质素自然更有保证。简简单单水果茄、沙律菜,再加少少自家腌制荞头组成。水果茄嘅甜度非常高,而沙律菜新鲜爽脆,荞头则酸酸甜甜,食罢令人更开胃,为今餐饭打开序幕。 海胆松叶蟹肉拖罗他他 $288
可以讲喺招牌菜式之一,以带子刺身、松叶蟹肉、拖罗他他做成塔型,加上海胆同黑鱼子做装饰,卖相本身已经又靓又矜贵,仲要有埋咁有心思嘅摆盘,真喺有齐晒打卡呃赞嘅元素。食法就以附送嘅紫菜包住嚟食,紫菜就脆到不得了,而几款海产食材混在一起,一个字讲晒:鲜,尤其啲蟹肉,鲜甜得过份。
食过两款冻嘢,再嚟一个热腾腾嘅茶碗蒸就最好不过,不过,呢一道茶碗蒸喺加强版,因为加咗一大件香煎鹅肝,让鹅油渗进去蒸蛋中,份外「脂」味;再者,啲鹅肝口感绵密甘香,蒸蛋则滑溜有蛋白,非常好食。
细心品尝,就会食得出当中嘅心思,虎虾中间已去壳,入口自然啖啖肉,而最特别喺以鸡皮去包住虎虾去烧,中间仲耍卷埋一片紫苏叶,所以,入口油香得嚟唔肥腻,又有阵阵紫苏香,加上虾肉够晒爽口,真喺贵得有道理。
餐牌列明出自日本德岛县产,小弟都曾经食过一次阿波尾鸡。鸡全翼烧得金黄,阵阵香气,确喺诱人。入口外皮极之香脆,咬落咔咔声,肉质嫩滑多汁,证明师傅做串烧手势好,时间拿捏啱啱好。记得不妨加少少师傅特制嘅辣粉,就更加好食! 秋葵 $28
秋葵就简简单单烧香,再洒少少盐及七味粉调味,秋葵一向入口都有种「滑潺潺」嘅感觉,但烧过之后,就无乜呢种感觉,而咬落脆口,简单健康。 大葱 $28
大葱同样都喺简简单单烧香再洒少少盐及七味粉调味,而大葱本身都好新鲜,入口葱香自然清新,食咗啲浓味嘅,又食番啲清新嘅,平衡吓,又叫有多啲蔬菜落肚,无咁大罪恶感。 香煎甘鲷配粟米蓉 $188
虽然无成条鱼咁叫嚟食,但呢一道香煎甘鲷亦都好正,真喺唔知点整法,外层嘅鱼鳞煎到好酥脆,咬落劲卜卜脆,而鱼肉超嫩滑,又有鱼味,底下仲有啲粟米蓉,非常清甜,可以以鱼肉沾嚟食,事后跟店员倾开,原喺粟米蓉自家制,而粟米嚟自宫崎。
最后,以烧饭团垫垫肚,烧饭团有3款口味:明太子、辣味增、芝士,试咗前两者,最好食喺明太子,咸香惹味,然而,辣味增就相对咸咗啲,而讲到啲烧饭团,就真喺烧得啱啱好,唔会好干,外层有饭焦香,内里则保持软熟。 蕨饼
餐厅嘅小小心意,送上一小件蕨饼,口感软糯,过过口瘾都好。 晌上层用完餐,店员都会例必介绍你落去下层嘅酒吧,就算唔饮嘢,都可以参观吓。其实,佢哋话,有啲客就相反,先晌下面饮吓嘢,倾吓偈,好似收工啲Happy Hour时间咁,等个人放松吓,之后先再上去食饭。
落到去又真喺几别有洞天嘅感觉,一来地方几大,啲枱又喺矮枱,空间感十足,二来吧枱后面墙身柜摆满酒,餐厅尾嘅墙身又画有白鹤及樱花,感觉真喺几唔错。一蓝、一绿嘅梳化椅,坐落去真喺非常舒服。 同友人都唔嗜酒,所以,就问问有无非酒精类饮品,店员就推介咗一啲无酒精鸡尾酒俾我哋,定价都跟出面嘅酒吧差唔多,但呢度胜在就更好坐。 Yuga Soda $88
以荔枝、柠檬、梳打水沟成,再以玫瑰花瓣作点缀,而最特别喺面头一层用蛋白打成的泡沫,非常轻柔,带点点玫瑰香气,而拌匀之后,饮落喺阵阵清爽,却又有种荔枝嘅清甜香味慢慢渗出嚟,几特别,又几好饮。 Citrus Dream $88
另一杯就以橙汁、热情果、芒果、牛奶组合而成,再以一片香橙干作为点缀,色泽鲜艳亮丽,卖相吸引。饮落,又估唔到果汁跟牛奶都几夹㖞,而且,仲以为加咗热情果会好酸,却唔喺,反而有重富层次嘅果香。