2021-06-19
突然想食烧鹅,冇理由山长水远去深井架🤣近近地揾吓市区边度有好食嘅烧鹅,见到呢间系镛记后人开,即刻试吓有几巴闭例汤日日唔同,今日系西洋菜猪骨汤😍我本身已经劲中意西洋菜汤,甘甜味嘅老火汤,好足料甘饕烧鹅外表立立令,一睇就知油香十足,夹起见到鹅肉饱满,非常吸引😍鹅皮入口酥化,啖啖油香,但系又唔系肥到腻个只,连埋酸酸甜甜嘅酸梅酱,味道层次更丰富蜜汁叉烧+肥㶶叉烧+大少叉烧三款叉烧都用咗三个唔同部位嘅猪肉烧成,我就最钟意肥㶶叉烧,有少少㶶边,好香口,仲要系用邪恶嘅五花腩,紧系好食啦🤣鲜鹅肝肠炒芥兰鲜鹅肝肠真系比较少食,同腊肠相比较腍,有啲粉粉地嘅口感,都几特别👍🏻鹅油炒饭热辣辣嘅煲仔炒饭,炒饭粒粒分明,用鹅油炒饭真系好香,仲有啲细粒鹅肉,菜心粒增加口感,呢个炒饭绝对推介!我地食到一粒饭都无净😆
甘饕烧鹅
蜜汁叉烧+肥㶶叉烧+大少叉烧