招聘中
2天前
2天前
15天前
餐厅: 譚仔三哥米線 (德福廣場2期)
资讯:

2017-07-04 1462 浏览
《谭仔三哥》同《谭仔丸龟》一直以黎都系香港斗得难分难解,直至《谭仔》出现左《丸龟》呢个后台,赖生先知道原来一碗米线可以值十亿,咁我系咪都应该开番间卖米线既呢?不过佢地之所以由新界斗到九龙再斗出香港,都未分到胜负既原因其实好简单。佢地2者之间有个好明显既不同之处,一家专注于汤底著墨于米线,一家精于小食,所以都各有粉丝! 如果想食米线,我地会去揾《三哥》,如果想食小食,我地会去揾《谭仔丸龟》至于一向钟情于小店既赖生同屈小姐,偶尔都会去下D连锁食店食既,米线就系其中之一啦!而今次赖生同屈小姐黎到既,系专注于汤底著墨于米线既《谭仔三哥》,正因如此,我地今次就由米线讲起先1)鸡肉竹笙煳辣薯粉:5⭐️5⭐️系比《三哥》既煳辣汤底既,一向都钟意食米线既我地其实都食过不少知名既米线舖头,但讲到汤底,其实属于连锁店既《三哥》亦都系一个唔错既选择,至少佢系赖生同屈小姐既食之记忆入面占据左一小角落既位置,最起码我地记得食过有印象!煳辣汤底香辣有致,而出色既系在于佢既煳香!,呢个汤底一饮落去就涌出阵阵既香料味,同微妙既辣味细腻融洽,暖入喉咙先品尝到一点点既辣意,令人享受之余,亦不会辣到毫无味觉,天气冻食呢个汤,真
,咁我系咪都应该开番间卖米线既呢?

,米线就系其中之一啦!

鸡肉竹笙煳辣薯粉
1)鸡肉竹笙煳辣薯粉:5⭐️

煳辣汤底香辣有致,而出色既系在于佢既煳香
,呢个汤底一饮落去就涌出阵阵既香料味,同微妙既辣味细腻融洽,暖入喉咙先品尝到一点点既辣意,令人享受之余,亦不会辣到毫无味觉,天气冻食呢个汤,真系暖上心头!

所以呢个汤配以索汤既配料例如竹笙,豆卜,腐皮等等,绝对系上佳既选择
当然跟米线/薯粉都味道一绝,连汤食真系不禁令人赞叹,难怪一碗米线可以值成十亿

牛肉金菇蕃茄薯粉
2)蕃茄牛肉金菇薯粉:4⭐️

而《三哥》新推出既蕃茄汤既表现都令人满意,蕃茄味徘徊于整个汤底之中,香甜可口

可惜既有2点,食得出落左茄膏,令蕃茄汤底味道偏甜,但天然既酸味就失晒色。

其二,系佢加左酸菜,酸菜同蕃茄真系水火不容嫁,两者系唔应该同时出现,搞到蕃茄汤有D怪怪地,食食下有一阵奇特既云南风味,实在系⋯一种污染

所以要扣1⭐️!

尖椒皮蛋
3)尖椒皮蛋 : 2⭐️

当论及《三哥》既小食呢⋯⋯你就会发现点解会有人去食《谭仔丸龟》而唔系食《三哥》喇!

就以呢味尖椒皮蛋为例,《三哥》既皮蛋本身已经无乜皮蛋味,即使个皮蛋皮好弹口,但欠缺左皮蛋味,就等于失去左食皮蛋既意义

尖椒汁呢,同皮蛋好明显分左手,渗唔到入皮蛋之余,本身亦唔够味
辣同酸都唔够喉。

反观《谭仔丸龟》既皮蛋本身重皮蛋味,而蛋黄位置偶有半流心,而且汁底本身够浓,用于捞米线食味道亦佳,所以有佢棒场客亦不出为奇。

生菜
4)油菜(全走):4⭐️

份量都几好呀,有半粒西生菜,不过中间有D好黄,感觉唔系咁新鲜呢

总结

去连锁店食米线?《三哥》啦煳辣汤的确令人眼前一亮,印象深刻,而且够晒独特,坊间都少呢种味道既汤底。而《谭仔丸龟》果碗米线⋯⋯纯粹系为左食饱就算啦,毫无印象可言。

要拣小食既话,《谭仔丸龟》就好过三哥好多啦

#但首先你要揾到个肯陪你食谭仔既女朋友先
#赖生有屈小姐啦