2022-09-06
炎鸟羽可以话系我人生食过最多次嘅餐厅,大大话话起码有三十几次,咁拣饮择食嘅年纪都做到熟客,证明有返咁上下料到。兵库县生蚝 ($58)买三送一有惊喜,首先比一般日本蚝大只厚身,味道都好浓郁,唔系得个甜字或者淡口𠮶种,系有层次嘅鲜甜蚝味,唔重海水或矿物金属味,余味好清,唔加酸汁都可以,媲美蚝吧外国蚝水准。海胆天妇罗 ($108)系我每次必点,完全唔怕太熟会嘥咗鲜甜嘅海胆,炸得香脆得黎火候啱啱好,只系比刺身扎实少少。 脆浆好薄,紫苏叶超级香,但唔会太抢味,海胆嘅质感同鲜甜味依然好突出,比起就咁生食更高层次。火炙左口鱼边 ($128)份量多到食得好爽。 油脂甘香就不在话下,大量细葱同酸汁、烧得尤其香口嘅左口鱼边,真系食到好感动。鸡肉棒 ($48)正常发挥,鸡肉烧得好香口,重点当然系蛋黄好浓郁有蛋味。芝士年糕 ($28)千万唔好受到放题嘅阴影影响,虽然佢平又饱肚,但真系饱到想呕都会想加返个。 年糕表面烧得好脆,夹心味道有啲似cream cheese,系好有深度嘅芝士味,配埋香口嘅紫菜好啱𩠌酒。紫菜鱿鱼须天妇罗 ($68)黑黑地望落唔算好开胃,但食落脆口好香紫菜味,每条都炸到直笔甩几有心思,问店员
紫菜鱿鱼须天妇罗 ($68)黑黑地望落唔算好开胃,但食落脆口好香紫菜味,每条都炸到直笔甩几有心思,问店员拎埋沙律酱好完美。
最难得嘅系呢度唔系单纯叫到贵一贵嘅居酒屋,午市套餐一百有找,加廿蚊就食到三串高质嘅串烧,所以其实我系午市常客,但每次带朋友同屋企人嚟佢地都赞不绝口。 有时钱就拎咗出嚟,想豪食都有机会买难受,想用得其所、合埋眼叫都好食,我懒,我会再嚟。