2018-07-01 362 浏览
观塘有座骏业熟食市场,骤眼睇以为比较地痞,但其实去到楼上,有间感觉好企理嘅 cafe;楼下嘅宣传品唔多,亦都冇人派传单,但好彩有朋友食过介绍,觉得几好,先至识路摸上去。餐厅嘅主食几特别,可以每看都按自己兴趣去拣。首先拣咗要扁意粉定系risotto, 然后再拣酱汁同埋配料。唔够饱嘅话,可以再嗌沙律同埋小食。饮品有唔同款式,汽水、特饮同埋啤酒。餐厅有播球赛,亦提供包场服务,如果想同朋友庆祝开party,或者系一齐睇波,餐厅都可以提供相关嘅服务。食物当然可以帮衬返佢哋,亦都接受自携,弹性都好大。场地最多可以容纳三十六个人。组合系扁意粉+墨汁+鱿鱼圈+牛柳粒。扁意粉煮得好弹牙,加咗墨汁,味道更加香,不过坏处会系卖相唔多吸引,亦都淹没咗鱿鱼圈同牛柳粒。鱿鱼圈质感新鲜,牛柳粒亦都煮得香。小食拣咗鱼手指配芥末沙律酱,可以话系童年回忆:细细个,屋企人成日煮,但大个咗,唔系咁容易买得到,即使买到,价钱亦都好贵。难得今日竟然喺餐厅见到,当然唔可以错过机会,点返一客。一客共有五条,炸得好松脆;芥末沙律酱亦都唔会好难入口,份量调味亦都啱啱好。饮品叫做日落日出,真身系水蜜桃蝶豆花特饮,颜色好梦幻、好靓;饮之前要

唔够饱嘅话,可以再嗌沙律同埋小食。
饮品有唔同款式,汽水、特饮同埋啤酒。
扁意粉+墨汁+鱿鱼圈+牛柳粒
鱼手指配芥末沙律酱
饮品叫做日落日出,真身系水蜜桃蝶豆花特饮,颜色好梦幻、好靓;饮之前要记得搅匀,如果唔系,甜到会不一。水蜜桃嘅清香,唔单只可以解暑降温,亦都好适合食完鱼手指呢种热气小食之后,中和一下。
日落日出
呢餐盛惠$95 ,虽然以喺熟食中心嘅环境嚟讲,唔算特别抵;不过胜在唔限时任坐,同朋友摸酒杯底,促膝长谈,系个唔错嘅地方。
2018-06-29
扁意粉+墨汁+鱿鱼圈+牛柳粒