2024-04-20
路过弥敦道见到呢间装修得光猛开扬而楼底又高嘅店舖,望入去仲有好多卡位添;原来朋友之前响度食过都觉得几好食,而家仲转左新餐牌,有好多新菜式添,所以入去试下😋原来佢哋嘅煲仔饭系用石锅,所以无需生火,已经可以煮熟食物,咁得意当然要试下😝🥢无火生滚石碢煲仔饭三拼$76叫咗腊鸭髀、棉花鱼肚及冬菇,师傅即席将啲生米及𩠌菜逐一放落个石碢里面,加水冚盖,等十分钟就可以食得;揭盖一刻腊鸭香味扑鼻而来,饭粒软硬适中,煲底亦有少许饭焦,食到最后个饭都系热辣辣,好正👍🥢自选石锅米线(6𩠌)$72可以选择自己煮或者店员煮,我哋咁懒梗系店员煮🤭汤底拣咗酸菜鱼汤,酸酸辣辣啱哂我哋口味;𩠌菜方面拣咗萝卜、腐皮、莴笋、红烧牛肚、温泉蛋及新鲜猪肝(4件)+$4,萝卜嫩腍多汁,牛肚入味够腍,猪肝新鲜,温泉蛋质地亦刚好😋;发觉佢哋嘅米线有弹性又唔易断,多口问啲侍应,原来系用云南直送嘅手工米线🥢蒜蓉锡纸娃娃菜$48焗到热辣辣,非常惹味,劲香蒜蓉及牛油味,除咗娃娃菜之外里面仲有芽菜、唐芹、洋葱及粉丝🥢章鱼须(2串)$28好香孜然味,辣度亦刚好,章鱼须质地Q弹好赵头🥢牛肉串(2串)$26牛味浓又惹味🍹鸭屎香柠檬茶 跟餐+$18大大
🥢无火生滚石碢煲仔饭三拼$76
🥢自选石锅米线(6𩠌)$72
可以选择自己煮或者店员煮,我哋咁懒梗系店员煮🤭
🥢蒜蓉锡纸娃娃菜$48
🥢章鱼须(2串)$28
好香孜然味,辣度亦刚好,章鱼须质地Q弹好赵头
🥢牛肉串(2串)$26
牛味浓又惹味
🍹鸭屎香柠檬茶 跟餐+$18
大大杯清新鸭屎柠香,食辣嘢后饮一啖,好爽
🍹一桶水果香柠茶 跟餐+$ 18
大大杯香柠茶里面仲有蜜瓜、橙及火龙果,清爽又解腻
发现原来有小食凉拌猪肝,试过佢米线内嘅猪肝好新鲜,有信心保证,下次都想试下,另外有好特别嘅自创九制陈皮炸鸡,下次都要一并试埋😋