2017-12-11
话说星期六晚上得12度左右,一个人系尖沙咀食咩好呢?我就毫不犹豫地再次选择黎霸吗食返碗面。差不多7点左右,人龙已经排到后面莎莎个道,虽然系多人排队,但这间餐厅系越排越多人。侍应会把落单纸派给外面派队既人,等大家入到去就快快有得食。今次我入到去就坐1号台,正正系对住厨房最埋边个位,十分岩我呢个毒毒餐厅入面以长台居多,好有日式拉面店的风格,所以都吸引到好多独食客过黎食饭。先上黎的系完熟梅酒,真系好甜,虽然无比冰,但佢系雪柜拿出来的,小小一杯都几爽。无3分钟就上我既必点项目 - 炙烧豚肉海苔味玉拉面。我超爱佢既厚豚肉,可能有人会觉得d肉柴,但如果同上面既肥腩一起吃,油脂刚好分布在肉上面,咬下去充满油香。加上豚肉上面有少少辣酱,可以中和到肥肉的腻,真系令人一口接一口。紫菜香脆,同汤,拉面一起吃令汤头有种特别的香味。呢间餐厅的溏心蛋是原只上,我就钟意用面沾少少蛋黄一齐食。笋香又无油腥味,同超浓酱油汤底系超夹的说另一样我必叫的小食就系沙律唐扬炸鸡。本身我唔太食生既葱,但系呢碟野,葱却系唔走得的,因为生葱的辛辣同沙律酱既奶香,炸鸡的肉汁意外地搭配,一口一个真系超开心!!黎左至少有10次,虽然多人排
黎左至少有10次,虽然多人排队,但一定会再黎!!