2019-05-11
虽然今日落雨,但系都无阻我去揾嘢食嘅心情。去咗尖沙咀食街-厚福街。路经一间沾面专门店,而见到门口有不少人排队,于是我凑热闹去睇睇。 就决定试一试这间元祖沾面专门店,拎票后便等叫号入去。大约等咗15分钟,就可以入去啦。一入座,便有职员把热茶奉上而我点了极上芝士海胆沾面,而友人点了豚肉鱼介沾面。另外,都见到店家加入新元素,有芝士奶盖茶系列。元祖沾面专门店系用热石锅来盛汤,依一个系好好嘅idea。因为平时去其他店食沾面时,食食下啲汤就会冻咗。而元祖沾面就可以做到边食边够热。原来极上芝士海胆的沾面都会有豚肉片家,而豚肉片系薄切的,方便入味,再加埋面头铺上酱油,一个字 「正」原板海胆呀,性价比超高十分新鲜,味道鲜甜,入口即融,加埋芝士沾面一齐食,超creamy 汤底芝士味浓而且不会盖海胆的鲜味,入面亦有大量海胆同豚角,份量十足沾面面质好烟韧,未沾汤时食系凉凉的,应该是过了冷河而保持弹牙口感。芝士汤浓浓的,面条都卦满汤而鱼介汤有猪肉香,又有鱼鲜甜味,不会死咸,有层次汤底亦是有很多豚角,足料除了店家好细心有给青柠,食得腻时,可以加几滴清新一下。另外都附有昆布醋呢
一入座,便有职员把热茶奉上