2017-06-03
同友人庆生,当然要细心选择,她最爱吃蛋,听闻呢度做得出色,咁就一试啦!黎之前都知个场好爆,所以早两星期已经订定位,而且系星期五,果然一上去已经好多人。虽然被安排坐喺最近门口嘅位置,但店家会闩好度门,所以都冇影响。一坐低就有生椰菜同一盘酱汁,记住只可以未食嘅时候点酱汁,保持卫生呀!椰菜好爽甜,点少少酱汁令人更开胃。不过唔好咁快食晒,成晚有咁多炸串,当然留返之后间住间住咁食下啦。高汤煎蛋卷流住汤汁送上,热呼呼令人好想快d放入口!边切已经觉得蛋卷好软滑,食落果然赞好,而且用高汤煮好有家嘅味道,同平时食甜甜地𠮶种唔一样。烧牛舌牛味浓,爽得黎又好嫩,火候控制得好好呀!三文鱼子海鲜球味道好丰富,小小一个波入面好似有带子同虾,各自都发挥出佢嘅鲜味,但一齐食又好夹,配埋他他酱同晶莹嘅三文鱼子真系冇得输!豚肉炸串肉很嫩,点上酱汁吃更加滋味。沙椎鱼很有惊喜,同片紫苏叶一齐炸,好清香呀!鱼肉都好结实,可惜个胃容量有限,唔可以encore XD海胆汤叶卷都好特别呀,腐竹炸过之后仲系咁嫩,富豆嘅清香,而炸串嘅面衣又好香脆,呢种双重嘅口感好得意呀!吖,仲有上面嘅海胆,为炸串提鲜,代替酱汁,好完美呀!松露薯球嘅薯蓉
附送嘅椰菜
高汤煎蛋卷
烧牛舌牛味浓,爽得黎又好嫩,火候控制得好好呀!
烧牛舌
豚肉炸串肉很嫩,点上酱汁吃更加滋味。
三文鱼子海鲜球 & 豚肉炸串
沙椎鱼
海胆汤叶卷
松露薯球嘅薯蓉够幼细,配上火腿同黑松露酱系好稳阵嘅配搭,好味。
黑松露薯球
炸芦荀系原条炸,咬落仍然好嫩,加上上面嘅沙律酱,令人好想食多几条!
芦荀炸串
炸半熟蛋一咬开蛋汁就随随流出,洒d盐调下味,我自己就觉得都系淡左少少,但绝对系蛋香十足。
半熟蛋
半熟蛋
天使虾系今个月嘅精选,连虾头嘅尾截一齐炸,一送上黎已经虾香扑鼻,薄薄嘅面衣保存左虾肉嘅水份,又弹牙又鲜甜,系当晚嘅亮点呀!
天使虾
最后,我地食埋豚肉鸡脾菇卷,菇好juicy,蚝酱一粒粒好似鱼子酱咁,唔咸,食落几得意,但好似唔系好食到豚肉。
鸡脾菇豚肉卷配自家蚝酱
整体黎讲师傅嘅技术真系好高超呀!食完完全唔觉得油腻同热气,面衣好似一层薄纱咁包住d食物,保存鲜味又有特别风味,真系好值得帮衬!