今日老公话带我去食泰猪锅,餐厅环境好有丛林feel,入到去见到个大舞台,夜晚有live band,觉得几有气氛。打开menu有介绍泰猪锅,原来佢系可以一锅两食,又可以烧,又可以火锅。另外锅系用猪油开镬,所以烧嘅时候唔会痴底。老公发办点左前菜、泰猪锅拼盘及配料,另外仲叫左两杯cocktail。炸虾片:大大份,好脆,配埋旁边冬荫蛋黄酱,辣辣地,几好食。小火山三味刺身一口杯盛合:三文鱼刺身切得厚身,有口感,生蚝好大只,两款都好肥美。泰式生虾够爽口,相当唔错。三款都配左d柠檬汁、青柠或蔬菜,味道好清新,加埋泰式酱汁辣辣地,做开胃菜唔错。小火山经典泰猪锅拼盘:有泰式猪颈肉、北海道米千岁米豚、伊比利亚黑毛猪梅花肉同波兰A级无骨猪腩,各款都来自唔同地方,每款猪肉色泽新鲜,脂肪分布均匀。入口肉味浓,多油花,几香,质素唔错。泰式猪梅花片:用泰式酱料腌制过,捞埋蛋汁一齐烧比较香,口感软熟实在,好好食。职员温馨提示,呢款要最后一款先烧,如果唔系就较易痴底。火锅及配菜:叫左两款主打汤底,有香茅椰汁鸡汤同埋牛骨船汤。牛骨船汤用左5个钟熬制,而另一款就用左3个钟,两款真系好浓味。配菜叫左白萝卜、通菜同金边粉,菜洗

炸虾片:大大份,好脆,配埋旁边冬荫蛋黄酱,辣辣地,几好食。

火锅及配菜:叫左两款主打汤底,有香茅椰汁鸡汤同埋牛骨船汤。牛骨船汤用左5个钟熬制,而另一款就用左3个钟,两款真系好浓味。配菜叫左白萝卜、通菜同金边粉,菜洗得干净,呢d都系吸汁配料,吸晒d汤汁,入味好食。
百利酒泰式奶茶:老公就最钟意饮泰式奶茶,加左百利酒去crossover,佢话估唔到甜甜地有酒味咁好饮。

Lil volcano:卖相好靓,好似就黎火山爆发咁。易入口,果汁味酒,第一啖带微辣,放左一阵辣味就慢慢渗出,几好饮,感觉几得意。
2023-10-01