2020-12-04
今次系开始写OpenRice之后第九次食烧味。我估计,如果我真系写到100篇烧味, 千乐应该系我食得最多𠮶一间。曾经听讲过佢同出名嘅一乐烧鹅有啲关系,我冇证实过,我只证实到佢嘅烧味唔止烧鹅,其他嘢都好好食。下午茶时段由2:30开始,一份迷你烧鹅饭再加一杯热饮(或者例汤)系$40。对比起其他店舖,佢唔算好平,但非常有水准。一份迷你烧鹅饭入边都有八件烧鹅,加上而家食少咗好多饭,就算系迷你,作为一个late lunch,分量来讲对我都已经好足够。烧鹅份量好够,被香肉或,脂肪唔算太多,饮杯有少少涩味嘅柠檬茶, 正好中和烧鹅嘅油脂。唯一系店舖唔算好宽敞,所以外卖系比较理想嘅选择。收银嘅姐姐好有友,和蔼可亲,无论有几忙面上都总带着笑容,实在好喜欢佢哋。佢哋仲系一间良心店舖,会定期派饭比老人家,食饭以外,大家都可以支持一下。