2024-01-21 162 浏览
今日去咗間餐廳食飯,閂眼就閃到人嘅BBQ肉櫃,諗住大擦一餐。一坐低,直頭有股香噴噴嘅叉燒味撲鼻而來,我系呢間餐廳揀咗叉燒拼燒肉飯,想話你知,真系正到彈👌!嗰片燒肉皮脆脆地,肥瘦適中,啖啖肉滿口滿足感。至於叉燒呢,肉質滑嫩,微甜嘅醬汁香得嚟又唔膩,完全唔洗試第二間。飯上面淋咗啲青蔥薑蓉,實在係幫到大忙,令呢碟簡單嘅飯變成辣漫旅行🍚✨。湯嘅部分嘛,好多時外面食到好似水咁,但呢度個湯做得好,湯底夠味,提提味真系正!下次再嚟,一定仲要叫個靚湯,食返個開心餐!👍🍵
態度極惡劣,我係openrice叫左外賣,乳豬义燒飯,去到話賣晒乳豬,得番义燒,但間員唔比改單,又唔比退錢,唔比退差額,又唔比取消張單,我係app到取消唔到張單,叫佢幫我取消都唔肯,仲要鬧我做咩咁夜先落單(落單時大約7:45),叫佢比番張收據我又唔肯比,以後唔會幫襯因為有得退錢,焗住要轉义燒飯但差額都冇得退,結果勁難食,义燒梗到咬唔到,盒菜裡面仲要有橡根間野難食,衛生惡劣,店員態度又差,絕對唔會再幫襯

間野難食,衛生惡劣,店員態度又差,絕對唔會再幫襯

义燒飯,芥蘭
2023-11-30
45 分钟 (外卖自取)
2023-11-28 93 浏览
去咗間傳聞中滴燒味天堂,呢度啲燒味真係正到嗒嗒聲🔥!望落去隻燒鵝,光澤得嚟唔膩眼,食落口肉質嫩滑,皮又脆,嗰陣香氣真係撲鼻嚟。轉頭再食啲叉燒,外層有嗰啲香甜嘅蜜糖色澤,一啖入口,咬落去嘅時候呢,鹹甜適中!仲有種微微嘅炭香,肉質柔嫩得滯,真係肥而不膩,甜中帶鹹,食完後齒頰留香,仲一直回味緊嗰陣滋味🤤!而家講下手工青瓜,脆爽嘅口感加上梳打水既解渴,清新得嚟又消暑,實在係完美開胃菜。重點來㗎,今次食嘅乳豬,皮係脆得嚟,吓!真係聽到隔離桌都聽到我啲卜卜聲,肉質又嫩,啲肉汁一咬落去就四射出嚟啦,簡直係啖啖肉,啖啖正💥!飯後心情大好,食得咁開心,感覺街角隨便一間小店,都藏有一番味覺驚喜等緊你發掘咁喎!試咗呢間,真係嚟到香港唔食會後悔掛!下次我一定會再夾硬撲過嚟,唔試你絕對唔知香港燒味有幾好食!👍

2023-08-09 473 浏览
燒味雙拼、四寶飯等係香港人最鍾意食嘅飯之⼀平時燒味嘅食物選擇,不外乎白切雞、油雞、叉燒紅腸、鹹蛋等估晤到依家間燒味店竟然仲可以有得揀乳豬、薰蹄同埋燒腩肉正丫燒腩仔係每次必食嘅其餘時間,有時我會食薰蹄或者肥叉佢啲燒腩仔,半肥瘦,肥瘦適中好有咬口最鍾意點埋佢個芥末醬識得食一定要叫肥叉,咬落去又多汁鬆軟每次要依兩個餸我都可以食晒一大碟飯佢每一日都有唔同嘅例湯,都好足料濃味今日依個係眉豆花生雞腳,正餐廳平時仲有做善事派飯咁幫襯佢就當做埋善事啦。
燒味雙拼、四寶飯等係香港人最鍾意食嘅飯之⼀

平時燒味嘅食物選擇,不外乎白切雞、油雞、叉燒紅腸、鹹蛋等

估晤到依家間燒味店竟然仲可以有得揀乳豬、薰蹄同埋燒腩肉
正丫

燒腩仔係每次必食嘅
其餘時間,有時我會食薰蹄或者肥叉

佢啲燒腩仔,半肥瘦,肥瘦適中好有咬口
最鍾意點埋佢個芥末醬
識得食一定要叫肥叉,咬落去又多汁鬆軟

每次要依兩個餸我都可以食晒一大碟飯

佢每一日都有唔同嘅例湯,都好足料濃味

今日依個係眉豆花生雞腳,正

餐廳平時仲有做善事派飯

咁幫襯佢就當做埋善事啦

2023-07-22 346 浏览
叫咗份燒鵝叉燒飯套餐,首先講心情,就係好期待同埋肚餓。因為呢度嘅燒鵝叉燒一直以嚟都係招牌菜,所以冇話唔試吓喇!食咗個飯套,係一種叫做「回憶」嘅感覺,令我諗起小時候同屋企人一齊去大排檔食燒味嘅情景。講番菜式啦!燒鵝嘅皮脆脆嘅,一啖落去,啲肉汁就咁爆發出嚟,令我唇齒留香。佢嘅叉燒係我食過最好嘅,唔會過份甜,啲肉都係咁腍滑,入口即化。飯底下仲有啲滋味濃郁嘅滷汁,令飯食落更香更味。講下我哋身邊嘅人啦,同屋企人一齊食飯,氣氛自然係愉快嘅。我哋就咁傾下計,傾下近況,令食物更加美味啦。而家講下店舖衛生情況,係真心係乾淨整潔,好似老式茶餐廳咁,個環境都好舒服,唔會感覺好狹窄。員工都好親切,有問必答, 真係好難得

2023-07-08
午餐
其實有善心贊助燒味飯對我哋長者嚟講係好事,不過憑票取飯後就一次比一次失望。今次夾左出嚟先發現叉燒又乾又燶又硬。以前叫開燒鵝,不過最近半年攞親就永遠只得塊皮,肉都無啖。曾經有長者亦有同我分享話貴妃雞得排骨,味道就係鹽焗雞,咸到食唔到。可能對於其他食客嚟講千樂好好食,但係我哋長者就唔係囉。希望佢哋可以好好改進,對普通食客同我哋呢d長者既贊助飯一樣,一視同仁,唔好破壞自己招牌,亦唔好再令到善心捐贈者同受惠者失望。

以前叫開燒鵝,不過最近半年攞親就永遠只得塊皮,肉都無啖。

2022-11-16
外卖自取
午餐
今天午飯的時候,我在銅鑼灣區,忽然很想吃燒味飯。這區的賣燒味舖頭不算少,我選了這一間 千樂燒味餐室。看看餐牌,想吃的有叉燒、燒鵝、燒肉、及乳豬 ,在取捨之下,我選擇了乳豬叉燒雙拼飯; 至於燒鵝及燒肉,唯有留待下次再嚐。很快地,乳豬叉燒飯已經送上,賣相也不錯。我雖叫了少飯,但飯的份量也不算少。我先挾了一條菜嚐嚐,竟然是涼的,如果可以灼熟後才送上,就更理想了。乳豬不肥、肉質香嫩可口:叉燒也很好味,肉質不硬仍郤有口感,就是肉汁不夠多,不逹我心中的理想境界。日後若嚐到更美味的叉燒,一定要介紹給大家。

乳豬叉燒雙拼飯
2022-10-15
乳豬叉燒雙拼飯
2022-07-20 1076 浏览
突然想食燒味,感覺配飯最正,但又不想食太多澱粉質,路經這餐廳見到主打迷你的下午茶,供應時段2:00-6:00pm,價錢只是$40~45,正合我意。餐廳係舊式格局,衛生只是剛剛合格feel,本著食完即走的快餐feel,要求也降低了。下午茶餐 : D餐 ~ 迷李叉燒切雞飯 $43 包明火例湯/熱飲,凍飲/汽水+$5燒味多過飯,其實一點也不迷李,鋪滿叉燒切雞,叉燒肥瘦適中,外皮微濃微甜,口感軟嫰,豬肉質哋新鮮,份量很多切雞外皮油軟,肉質剛熟,香滑又微彈

下午茶餐 :
D餐 ~ 迷李叉燒切雞飯 $43
包明火例湯/熱飲,凍飲/汽水+$5

燒味多過飯,其實一點也不迷李,鋪滿叉燒切雞,

切雞外皮油軟,肉質剛熟,香滑又微彈

2022-05-31 971 浏览
好多燒味店,都係主打燒鵝,但係都係得個名,都唔好食嘅。經過千樂見到掛起啲燒鵝都唔錯,所以入去整返個下午茶。為咗唔好中伏,叫咗個下午茶燒鵝瀨同埋一個例湯先。鵝瀨送到,有幾嚿細鵝髀,同埋幾舊應該係鵝背,嗰啲皮雖然唔係好脆,但係都唔錯,而嗰啲鵝肉,亦都鬆化好味。跟住叫多一碗燒鵝叉燒幼麵,竟然有三舊小鵝髀同埋啲叉燒睇落都唔錯,但係叉燒食落比較柴一啲同埋味道好之普通。至於跟例湯,眉豆煲雞腳,一係好普通的例水。飲後有少少口渴。唔夠喉,整到客西多士。賣相唔錯,味道亦都唔錯,成枝糖漿奉上。連飲品$31 ,超值。
好多燒味店,都係主打燒鵝,但係都係得個名,都唔好食嘅。
至於跟例湯,眉豆煲雞腳,一係好普通的例水。飲後有少少口渴。
2022-05-31
下午茶
2021-10-09 1612 浏览
搭叮叮經過灣仔,諗緊食千樂定棋哥好,最後因為棋哥周圍都有所以決定食千樂,下次再戰棋哥咁樣食一食燒味飯都要$165蚊其實都少少貴,所以真係對佢好期待第一次嚟嗰碟乳豬油雞飯個乳豬得塊皮同肥膏,自問唔係肥膩嘢fans,如果一兩舊係咁都OK,但舊舊都係咁真係放唔落口好好彩一同個staff講佢即刻幫我換返乳豬脆皮香口,油雞都醃得好入味,好嫩滑,加埋薑蔥加啲點綴非常好嘅配搭(雖然到到食燒味飯都係咁)湯唔好飲,好咸,唔得唔得。青瓜嗰醬好似袋仔冷麵入邊啲汁咁,食落好有熟悉感叉燒叫咗半肥瘦,我相信大家都見到係好瘦,呢個套餐比起乳豬油雞飯有啲失色,亦都對唔住佢個價錢,同係屋邨入邊啲燒味舖差唔多

乳豬油雞飯

好好彩一同個staff講佢即刻幫我換返
叉燒燒鵝套餐

2021-09-14 841 浏览
五點幾就肚餓,喺外賣平台見到呢間餐廳六點前仲有下午茶,跟住見到都幾多食評就決定試下。外賣平台下午茶餐$50到,送有得揀湯或飲品。佢個燒鵝都幾好食,叉燒都唔錯,油雞就普通啲。如果間中想食燒味都係一個唔錯選擇。
下午茶燒鵝瀨粉
下午茶叉燒油雞雙拼飯
2021-09-12
下午茶燒鵝瀨粉
下午茶叉燒油雞雙拼飯
2021-06-19 1136 浏览
用心經營嘅餐廳一定要大大力支持,就算要行多幾步,都OK。幾鍾意依間餐廳嘅燒味,因為係一家人幾兄弟姊妹一齊經營,都係自己喺廚房燒,另外佢哋仲有做關愛飯盒,比65歲或以上老人家👍🏼之前食過佢哋嘅乳豬,非常滋味。今次晏晝買個飯盒返公司,就叫咗叉燒燒鵝飯,仲有例湯餸添😆😆例湯好好飲,好濃,但超級熱,所以返到公司即刻拎個碗裝起。叉燒肥瘦得宜,而且肉唔會太硬太實👍🏼燒鵝如果多一兩舊就更加好😆😆 燒鵝皮超級香,又冇乜肥油,所以全部食晒,食得好乾淨😁😁
用心經營嘅餐廳一定要大大力支持,就算要行多幾步,都OK。

之前食過佢哋嘅乳豬,非常滋味。

叉燒肥瘦得宜,而且肉唔會太硬太實👍🏼
2021-02-16 1572 浏览
買左半隻油雞($88),明明之前過節買過兩次油雞都ok,結果又係變咗失望年夜飯!問題一:皮色好淺冇豉油味,肉好鹹,似係霸王雞。問題二:D肉好硬、好嚡,同以前買嘅完全天同地,似係隔夜雞。問題三、隻雞皮厚肉厚,應該好大隻,胸同肶已經砌滿一盒⋯⋯但係,我最鍾意嘅胸同肚各只有一小塊,真係有半隻?!原來吊起個隻油雞,只係做個樣。上次團年買半斤乳豬,結果一半係豬骨同肥肉⋯⋯係咪買得少,就比乜我都要受?!冇下次,絕對!

問題一:皮色好淺冇豉油味,肉好鹹,似係霸王雞。

問題二:D肉好硬、好嚡,同以前買嘅完全天同地,似係隔夜雞。

原來吊起個隻油雞,只係做個樣。

冇下次,絕對!
2021-02-09 1206 浏览
千樂燒味響附近唔算係一間好平嘅選擇,最貴亦都唔係,價錢在燒味店之間算係中位吧。午餐時間$60左右一個套餐,質素也高,算是物有所值。我最鍾意食嘅係佢呢個無雙乳豬飯,乳豬皮脆,肉嫩,而且唔會過鹹。套餐可以選擇湯或熱飲,佢嘅湯好足料,冇落味精,每星期有唔同嘅選擇,雖然唔係昂貴嘅湯款,但返工嘅上班族冬天吃平平常常嘅套餐都有啖湯飲,實在好開心。而且小店每星期都安排派飯,有善長人翁捐贈,老人家可以免費攞一盒燒味飯,幫助長者,利益社會。
無雙乳豬飯

2021-02-01
外卖自取
無雙乳豬飯
2021-01-19 857 浏览
叫左幾次外賣了,多數用平台叫。灣仔勁多有名燒味,多到如同凍肉店。話說送貨司機介紹我必食早餐,話“午餐“好貴做唔捨得食喎,每次派我既貨佢都停車食個早餐先。不過我比佢更慳,經常買下午茶咋今次破例散叫燒腩(因為下午茶餐無),真係爆脆喎,感覺到牙齒“角角聲“,仲好有必機,盒上開隆為免焗到淋。。。阿仔一食,問我係咪送貨司機介紹果間。上星期六返公司寄貨,一街貨放正佢門口,碰上佢哋傳說中既長者派飯(唔敢愉影)仲見到派口罩同冷手套比長者。。。係愛呀後尾仲聽到叫唔好排咁耐,比咗啲口罩佢哋叫佢哋快啲走。
叫左幾次外賣了,多數用平台叫。

)仲見到派口罩同冷手套比長者。。。係愛呀
後尾仲聽到叫唔好排咁耐,比咗啲口罩佢哋叫佢哋快啲走。
2021-01-19
3 分钟 (外卖自取)
  • 燒腩仔
  • 燒鵝