2023-10-16
今日又同男朋友食泰国嘢,佢就开心啦~ 位于铜锣湾嘅小火山系一间泰式烧肉火锅店,一次过满足晒两个愿望!【前菜】虾片配千岛酱🦐好好味好脆嘅虾片,就算唔点酱都好够味芒果糯米饭🥭第一次见到寿司形状嘅芒果糯米饭,真系好得意。一啖啱啱好过下口瘾haha生野(蚝、三文鱼、虾)我唔食生嘢但系男朋友好钟意,所以佢一个人食晒~ 佢平时都食得辣但佢都话几辣,但好味【火锅+烧肉】鸳鸯汤底🍲烧肉加火锅本身已经好贪心,唔单止,汤底仲可以拣两个添,今次我地就拣咗牛骨拼椰奶猪肉拼盘/蛋浆混猪肉/粟米/生菜/船面🥬🐖🥚🌽🍜一开始将猪肉混合蛋浆,放入唔同汤底渌熟,原来咁样啲猪肉会更加嫩滑!其他猪肉拼盘嘅肉我地喺烧之前都有听店员讲,浸一浸啲汤汁先,果然更加有味道。而我地两个都觉得两款泰式汤底都好浓味,所以渌其他菜、粟米、面都好入味!(仲encore生菜)【饮品】泰式奶茶好正宗嘅泰式奶茶,钟意饮甜野唔好错过菠萝沙冰🍍超推荐~~即叫即打嘅菠萝沙冰,酸酸甜甜好好味呀~而且有真嘅菠萝肉
【前菜】
虾片配千岛酱🦐
好好味好脆嘅虾片,就算唔点酱都好够味
芒果糯米饭🥭
生野(蚝、三文鱼、虾)
【火锅+烧肉】
鸳鸯汤底🍲
猪肉拼盘/蛋浆混猪肉/粟米/生菜/船面🥬🐖🥚🌽🍜
【饮品】
泰式奶茶
好正宗嘅泰式奶茶,钟意饮甜野唔好错过
菠萝沙冰🍍