2022-06-26
提起深井,香港人一定会谂起烧鹅。烧鹅新鲜,皮脆多汁,就一定好食。但系我自己觉得裕记最好食嘅并唔系烧鹅,而系鸡煲翅,同埋酒酿鹅肝。裕记嘅鸡煲翅鸡味浓郁,好足料,但系收费好合理,一煲四位用都系HK$700左右。个煲上到嚟热辣辣,仲滚紧,睇返相都觉得正。至于酒酿鹅肝,价钱仲相宜,一碟只系HK$88。我自己唔钟意食内脏,裕记嘅酒酿鹅肝比较重酒味,所以冇乜内脏嘅味道,而且入口即溶,我每次去到都一定要叫,仲想买多碟打包。但系餐厅系唔会俾你攞走酒酿鹅肝嘅,佢哋话因为酒酿鹅肝唔系全熟,外卖嘅话有卫生问题,所以只可以堂食。裕记历史悠久,屹立到咁多年不无道理。餐厅环境方面,当然有历史痕迹,做街坊生意,唔会话好似贵价中餐厅咁靓,反而地下长期都系油油地湿湿地嘅,仲试过食食吓饭发现茶壶里面有只曱甴,当然职员知道都有即刻处理。所以如果你有洁癖,又或者系想揾个坐得好舒服,去打卡嘅地方嘅话裕记就唔系好适合你喇。💰: HK$300 pp (Dinner)💝: 7/10
💰: HK$300 pp (Dinner)
💝: 7/10