2024-01-16 41 浏览
炉端烧一直都系我钟意嘅烹调方法之一,十分重视火候同材料嘅新鲜度,完全考验厨师对食材嘅理解同熟悉😀如果一间餐厅嘅炉端烧料理出色,咁佢哋嘅出品就点都唔会差😎悦火主打嘅炉端烧同日本嘅风格相似,佢哋会将所有食物一字排开放喺吧枱,让客人可以直接见到每样食材,咁样亦都系佢哋对餐厅食材有信心嘅保证🏵️刺身五品(牡丹虾/深海池鱼/带子/鲭鱼/赤身)食完刺身五品,心情真系好似潮汐🌊咁高涨。每一款刺身都有佢独特嘅风味,啱晒钟意细味嘅我。牡丹虾🦐,一入口,咬落去啱啱好,虾肉弹牙,仲充满咗海水嘅鲜味。睇住啲虾肉闪闪发亮,净系视觉效果已经攞晒分。而家讲到深海池鱼,真系令我无法忘怀𠮶种滑溜溜嘅触感,暖暖哋一过喉,啲鱼肉🐟紧实但唔会过硬,好似系海嘅味道喺口腔里面扩散开嚟。带子🐚,𠮶种细腻嘅口感同甜美嘅滋味,真系难以言喻。佢哋摆咗啲带子成一溜,食落去就似系喺海底🌊行过一样,连个气氛都跟住浪漫起嚟。鲭鱼真系出乎我意料之外,通常呢款鱼会有啲腥,但喺呢度食𠮶份,一啲都唔会觉得有腥味,只系清新嘅海味🐟。赤身就更加唔洗讲,个个汁液丰润,肉质丝滑,仲有一种独特嘅甘香,食一啖已经令人陶醉喇💓。套句朋友嘅说话,呢种赤身刺身就好似系高贵

赤身就更加唔洗讲,个个汁液丰润,肉质丝滑,仲有一种独特嘅甘香,食一啖已经令人陶醉喇💓。套句朋友嘅说话,呢种赤身刺身就好似系高贵嘅海中红宝石一样👑。

总之,今次嘅刺身五品体验,就好似食咗一个海洋嘅奥秘盛宴一样,每一啖都系一次美妙嘅探险🎉。下次再去食饭,一定会再点嚟试,无可能会厌架!👏🏻🤩

炉端烧烧物八品(牛小排/牛舌/黑豚五花腩/鸡腿肉/白鳝/番薯/秋葵/车厘茄)嘅摆盘仿如一幅画咁精美😀由于每样食材要烧嘅时间都唔同,所以特别考验厨师嘅经验,而成品足以睇得出厨师嘅能力非常之高,每串烧物都做到外香内嫩嘅感觉,值得加许😊