2019-07-30
朋友知我钟意朱古力,话呢间既荷兰谷咕好好饮~包我冇饮过咁浓既朱古力饮品就约左今晚带我黎试下!地点系柴湾地铁站附近,一去到系好光猛既冰室隔局,但6点几去到竟然都要等位,见咁多人食都知应该几正下!好彩等左阵就有位,朋友推介鲜茄焗炸鸡脾饭,就叫黎试下,另外再叫左两个小菜,当然唔少得专登为佢而黎既荷兰谷咕!荷兰谷咕首先一定要讲我最期待既荷兰谷咕先!一黎已经见到好浓既朱古力色~饮一啖真系非常惊喜!底层系暖暖地,吸一啖就饮到好浓好杰既朱古力,从来未试过饮一杯咁浓既朱古力饮品!感觉好似食紧一个朱古力甜品咁,朱古力控一定要叫呢个!如果嫌太浓可以沟一沟匀先或者饮一啖底层饮一啖面层,咁就有两种唔同既感觉~鲜茄焗炸鸡脾饭朋友推介!个人认为系焗猪扒饭既变奏版~只系将猪扒换成炸脾~焗饭有炒底,鲜茄酱够多所以饭底唔会干争争,鸡脾好大只,炸得好脆,鸡肉腌得够香又唔鞋,确系几好食既!椒盐凤尾虾其中一款晚餐,有汤有饭同饮品~汤要左罗宋汤,上台热辣辣又唔会过酸,唔错! 椒盐凤尾虾一黎已经闻到好香炸蒜味,一食落口真系狂赞~仲正过朋友推介个焗饭!D虾炸过再落D椒盐同辣椒一齐炒,又香又惹味!成只摆左口,连壳都食埋,脆卜卜好香口
荷兰谷咕
鲜茄焗炸鸡脾饭
椒盐凤尾虾
其中一款晚餐,有汤有饭同饮品~汤要左罗宋汤,上台热辣辣又唔会过酸,唔错! 椒盐凤尾虾一黎已经闻到好香炸蒜味,一食落口真系狂赞~仲正过朋友推介个焗饭!D虾炸过再落D椒盐同辣椒一齐炒,又香又惹味!成只摆左口,连壳都食埋,脆卜卜好香口!
韭黄虾球炒滑蛋
滑蛋比我想像中炒得较熟,不过都保持到滑既质感,虾球好大粒又够爽,韭黄+虾球+滑蛋系不败既组合!
3个人食左2百几蚊,真系又抵又好食!希望可以开多几间分店!