1K
2017-01-12 1146 浏览
爱丽丝的秘密花园顾名思义就系以《爱丽丝梦游仙境》为蓝本嘅主题餐厅,所以一出电梯口,已经见到爱丽丝故事嘅场景,单单一条走廊足见店家嘅心思,以主题餐厅而言,制作相当认真,有部分摆设更加系人手制造、加工。虽然餐厅位置有限,但里面嘅装潢亦都冇令人失望,连唔系爱丽丝粉丝嘅我都少女心发作,不停影相。相信如果系忠实fans,见到咁立体嘅场景相信都会好兴奋。由于餐厅仍在试业中,菜式尚未落实,以下几款可以作为参考,不过完整餐单可能要再向店家查询。喺"Drink Me"嘅menu中,有咖啡、茶、奶类、梳打饮品,全部以《爱丽丝梦游仙境》人物名命,例如以下嘅渐层饮品系「白皇后」。白皇后 $48其实系冻水蜜桃乳酸梳打,渐层颜色好靓,水蜜桃味重,不过呢杯稍甜。咧嘴猫 $48紫色呢杯系冻原个青柠蓝梳打,呢杯相对冇咁甜,颜色一样梦幻。当然亦都有"Eat Me"餐单,暂时见到选择都唔少,例如沙律、意粉、小食、甜品。不过由于都系试业形式,所以有部分菜式暂时未有供应。餐汤都唔马虎,店主话都系即点即做,味道相当唔错,蔬菜味浓郁。烟三文鱼沙律,份量一般,不过沙律菜非常新鲜鲜虾配鲜制菠菜忌廉意粉一上枱嘅时候,都有个疑问,鲜虾呢?
由于餐厅仍在试业中菜式尚未落实,以下几款可以作为参考,不过完整餐单可能要再向店家查询。
白皇后
咧嘴猫
烟三文鱼沙律,份量一般,不过沙律菜非常新鲜
烟三文鱼沙律
鲜虾配鲜制菠菜忌廉意粉一上枱嘅时候,都有个疑问,鲜虾呢?…原来「宝物寻归底」,虾嘅份量都唔少,不过通通埋喺意粉下呢!有客人认为意粉比较腍身,我个人觉得还好,菠菜意粉比较干身,喜欢酱多嘅朋友可能要点卡邦尼。—般我都唔太期待主题餐厅嘅食物,不过呢碟意粉味道尚算不俗,单点嘅话,我见价钱大约七、八十蚊,视乎款式。
鲜虾配鲜制菠菜忌廉意粉
由于汉堡系即制,需时等候,我就衬空档时间四围影相。
特伟兄弟双胞胎 $54

如图中所见,「特伟兄弟双胞胎」其实系迷你芝士汉堡,首先见到实物,份量都唔算迷你,以呢个价钱,再配合食落嘅质素,汉堡相对意粉实在更值得一试,相当出色。
两件虽然外表唔同,但都系芝士汉堡,馅料用嘅系手打牛肉。汉堡包由于烘过,非常脆口,而且带麦味,感觉冇咁油腻。牛肉馅都几大块,配合洋葱、芝士,味道唔错。
店主仲话日后有机会加入鸡肉,客人可以有更多选择。
特伟兄弟双胞胎
整体而言,餐厅布置装潢认真,唔会求其摆两张凳、加几个公仔就话系主题餐厅,呢个位都加唔少分;食物方面由于餐单未完善,所以选择唔多,不过庆幸味道都可以接受,而价钱亦都比一般主题餐厅亲民;加上店员都睇得出系喜欢爱丽丝嘅人,尽可能都想将餐厅每个角落特色介绍俾客人,实在难得。
最重要系,由于餐厅新开张冇耐,未受广泛报导,客人唔算话好多,我地晚餐时间去到,都仲可以大影特影!加上大部分食物都系即时制作,唔似一般挂名cafe,实质食快餐,客人都可以慢慢品尝食物。如果有兴趣不妨联络店家查询餐单或者预约!
2017-01-10
咧嘴猫