2019-11-08 1682 浏览
预早一星期咁上下已经订咗枱,餐厅位置近尖沙咀警署,都容易揾到。订咗6;45,家人当日6:30前就到咗,收到餐厅表示快啲点餐因为食物材料有限。所以佢哋就先order咗Seafood Gallery,里面有牡丹虾两只、生蚝四只、鲜带子四只、马刀贝四只、鲍鱼2只、青口同翡翠螺。牡丹虾🦐鲜甜,头部多膏甘香。生蚝细细只,服务人员冇特别介绍系咩蚝,食落清甜蚝味同海水味淡。其他不过不失!晚餐分别叫咗烧澳洲羊架伴香草乳酪!7成熟火喉啱啱好,肉质香嫩,羊肉味唔重,适合怕太膻嘅朋友。烤美国肉眼扒伴炒野菌,牛扒好薄,点嘅时候叫medium rare,但系出到嚟比较熟,牛肉质地都香软,牛味唔突出,配菜有啲新著、车厘茄同杂菌。伊比利亚黑毛猪柳伴华道夫沙律,呢味系全晚同全枱人都赞不绝口,香嫩嘅猪柳有啲甘香肥膏,一口咬落汁多肉香,真系齿颊留香。配菜一大条甘笋,重有啲干果同nuts。跟晚餐头盆分别叫咗生蚝,同seafood gallery嘅生蚝系同款。烤北海道帆立贝伴椰香芒果沙律,带子经煎过都好清甜,芒果卷望落去似吉列炸过咁,但系食落系完全冇炸过,而系用椰丝做面嘅全芒果肉,食落惊喜。帕尔玛火腿西班牙辣肉肠配罗马甜瓜拼

跟晚餐头盆分别叫咗生蚝,同seafood gallery嘅生蚝系同款。烤北海道帆立贝伴椰香芒果沙律,带子经煎过都好清甜,芒果卷望落去似吉列炸过咁,但系食落系完全冇炸过,而系用椰丝做面嘅全芒果肉,食落惊喜。帕尔玛火腿西班牙辣肉肠配罗马甜瓜拼盆,个名好厉害,其实系火腿、沙乐美肠加哈密瓜,咸香适中。
餐汤系南瓜汤,系全南瓜肉煮成,唔太接受南瓜嘅我都会饮。(因为我哋6个人,叫咗3个晚餐,餐厅服务员姐姐好体贴咁分咗6碗俾我哋)
另外都叫咗三款热食,一款慢煮牛颊肉伴酸椰菜,牛肉味同个酱汁都好浓,牛肉香软淋,虽然系浓味汁酱但都冇盖过肉味,大赞。配菜系一贯食咸猪手𠮶啲酸椰菜,食多咗肉类开开胃。
另一款香辣烤八爪鱼,大量新薯粒配上有烤味,少少淋加少少烟靱嘅八爪鱼粒,送酒良物。
西班牙乳猪,皮略嫌唔够脆,肉厚鲜嫩多汁,肥瘦适中!仲有新鲜香灯同西柚果肉片垫底。绝配👍🏻

最后甜品叫咗2个心太软、Tiramisu 同一个柚子雪葩。
朱古力心太软皮香香软软,里面朱古力浆一切就流出嚟,比较甜,仲甜过个朱古力雪糕球。
柚子雪葩3个球,食落清香柚子味重,唔太甜,赞。
Tiramisu 就普普通通,胜在唔太甜。

本来晚餐想叫烧春鸡,点之食材有限,俾其他客人点咗,售罄。
整体餐厅坐得舒适,服务都几贴心,食物质素都算中上。值得encore。

2019-10-26
庆祝纪念