2020-09-27 2938 浏览
三年多前到访过新派越南餐厅「Fuhn」,当时嘅印象都几唔错,𠮶阵时主要都喺卖越式汤粉,所以,餐厅名字先叫「Fuhn」。但时隔数年,今次再访,因为知道佢哋变化咗好多,食物嘅选择就唔再得汤粉。先讲讲环境,一出电梯就喺餐厅,喺好多食厦嘅门面设定,一到步量体温、搓手喺,喺新常态嘅指定动作。环境装修简洁明净,以四人枱为主,我哋一行4人,被安排坐晌最尾一角,喺最幽静嘅位置。上文都讲咗比前多咗食物拣,就睇睇有咩选择,可谓种类繁多,除咗汤粉,就仲有多款特色越南小食、沙律、越式法包、热盘、蔬菜、甜点……等等。饮品方面,亦都喺选择多咗,除汽水、沙冰、奶昔之外,仲有多款特饮及鸡尾酒。而我哋今次主要喺试试佢哋嘅4人套餐,分A、B、C、D款,基本会包火车牛锅粉(XXXL特式牛汤粉,焗牛筒骨,烧牛仔骨)、越式炒通菜、4杯指定饮品,再配搭一组小食拼盘+米纸卷,每款套餐定价$888 + 10%。套餐嘅指定饮品亦可以转餐牌嘅其他饮品,以半价计。除咗枱旁嘅基本调味酱料之外,甫坐低就会送上配料及香草,配料喺啲银芽、青柠、辣椒俾客人稍作调味,喺食汤粉必备。香茅柠檬茶(套餐指定)香茅嘅味道喺点,老友都知,柠檬茶更喺饮唔少,但混
配料及香草
香茅柠檬茶(套餐指定)

香茅嘅味道喺点,老友都知,柠檬茶更喺饮唔少,但混入柠檬茶都喺第一次。友人话效果唔错㖞,唔会觉得怪,柠檬茶中渗出阵阵香茅嘅独特香味,甚有一种清幽感。
香茅柠檬茶
蝶豆花青柠梳打 +$19

两位友人就不约而同拣呢一款,皆因贪佢靓靓哋,确实加咗蝶豆花落去,阵阵泛紫,真喺好靓,极有视觉效果,味道呢?都喺一杯青柠梳打,味道清爽。
蝶豆花青柠梳打
蜂蜜蝶豆花柠檬茶 +$19

小弟都喺拣碟豆花特饮,唔喺贪靓,喺贪其功效,我哋啲咁年纪,喺要提高吓免疫力,预防吓眼疾……等等。加咗蜂蜜,配柠檬茶,入口感觉有微微花香味。
蜂蜜蝶豆花柠檬茶
四人特上小食拼盘

我哋拣个D餐,先嚟个小食拼盘,餐牌上本身标示有4只蒜蓉牛油鸡翼、4件手打虾饼及8件春卷,但店员话今日做咗少少调整,转咗俾多款啲嘅小食,每样两件,等客人可以试多啲,都好㖞。而调整咗之后嘅小食有蒜蓉牛油鸡翼、炸扎肉、猪肉串、越式春卷、手打虾饼、椒盐软壳蟹,伴以越式沙律菜及3款酱汁,平常就会逐样评吓,今次就综合大家意见嚟讲讲。基本上,各款小食都好香口,却唔油腻,酱汁亦颇有特色,啲酸酸香香嘅沙律菜亦发挥出平衡嘅作用。
四人特上小食拼盘
扎肉米纸卷

米纸卷喺越南嘅特色小食,套餐当然有包括在内,米纸卷十分薄透晶莹,里面卷住好多扎肉、米粉、生菜、甘笋丝,紥得够实净,入口口感烟韧而清爽,净食嘅话,味道较清淡,但伴以独特带微辣嘅花生酱就好有画龙点晴之效。
扎肉米纸卷
香草焗牛筒骨

跟住,喺大大条有霸气嘅牛筒骨登场,而牛筒骨烤得焦香,甚具睇头,伴以蒜蓉包佐食,将香草牛骨髓搽晌蒜蓉包,真喺惹味、香脆。唯一唔理解嘅喺,睇餐牌散点呢一款香草焗牛筒骨喺跟6件蒜蓉包,而套餐嘅就跟得3件蒜蓉包,但呢个喺4人套餐啊!
越式香茅牛仔骨

继续牛牛狂热,香茅猪扒食得多,香茅牛仔骨就第一次试,啲牛仔骨烧得甘香,上枱时已多多少少闻到阵阵香茅味。咬落啲牛仔骨肉质都算腍,而香茅味更突出到肉香,唔错!唔错!
越式香茅牛仔骨
火车牛锅粉

餐厅本身有供应一款一人份嘅「火车牛魔粉」,即喺一次过包咗6款牛食材:安格斯牛、牛坑腩、手打牛丸、牛筋片,牛腩边同牛栢叶,而眼前我哋呢个「火车牛“锅”粉」,即喺加倍咗嘅4人份
,个碗如同一个大锅,仲即场倒入牛骨汤,份量超十足,够晒有气势。
火车牛锅粉
先试一口汤底,够浓郁,但唔会好似日式猪骨汤咁浆口,可以讲喺浓而不浊,而金边粉非常滑溜,前前后后每人都可以分到成3-4碗,食到我哋捧住肚走
;至于啲食材,绝无欺场,一样交足货,安格斯牛好嫩滑,牛坑腩软腍,带少少油脂有份膻香,手打牛丸入口十分弹牙,牛筋片个人就稍嫌切得太薄,无咗牛筋𠮶份口感,牛腩边够晒肉香,牛栢叶则好爽口。

越式炒通菜

食咁多肉,最后来一道简简单单而惹味越式炒通菜,虽然简单咋,但炒得够镬气,通菜爽身得嚟有清甜嘅菜味。
越式炒通菜
话就话喺4人餐,但老实讲,5-6个人都够食,而整体食物嘅质素好唔错,份量又够晒足,用料不赖、足秤,招呼不俗。如果,套餐有埋甜品作结,咁就完美喇!