最近钟意咗食牛腩河,呢晚嚟到田记鱼蛋牛腩专门店,当然要试吓佢哋嘅牛三宝河粉($54),仲加咗一支豆浆($8)。呢碗牛三宝河粉,真系料足味浓,仲加上我自己嘅秘制调味料,真系好食到停唔到口。牛三宝包括牛腩、牛肚同牛筋,牛腩炆得非常嫩滑,啖啖肉但又唔会过烂;牛肚保持住弹牙嘅质感,处理得好干净,冇腥味;至于牛筋,啖啖胶质,滑溜溜,系成碗河粉嘅亮点之一。汤底清香,但稍微平淡,呢个时候就要用我嘅秘制调味料。首先落一茶匙辣椒油,连啲渣都要落;跟住加差唔多一匙满嘅浙江红醋,最后再落少少豉油。咁样混合出嚟嘅调味,将牛腩点落去食,真系一流,辣味、酸味同咸味完美融合,牛腩嘅味道即刻提升,完全停唔到口。河粉嘅口感都非常好,煮得啱啱好,唔会太烂。豆浆就属于解渴之选,冇特别惊喜,但整餐食落去非常舒服。餐厅内部简约实用,有一种怀旧茶餐厅嘅氛围,坐低食个简单晚餐正正好。最值得一提嘅系呢度嘅辣椒油,真系好出色,无论点牛腩定系加落汤底都非常够味。牛三宝河粉$54,牛腩同牛筋出色,配合我嘅秘制调味简直令人一试难忘。辣椒油系灵魂所在,钟意食辣同牛腩嘅你,绝对值得嚟试。

牛三宝河粉

牛腩